Över 250 000 människor dog i spåren av torka och strider. Foto: Farah Abdi Warsameh/Scanpix.

FN: Fler dog av svält i Somalia än vad man trott

1:28 min

Svälten i Somalia mellan 2010 och 2012 krävde många fler liv än vad som tidigare rapporteras, enligt en ny rapport från FN. Över 250 000 människor dog i spåren av torka och strider.

Hälften av de som dog var barn. 133 000  var under fem år, enligt en ny rapport från FN:s livsmedelsorgan FAO.

Omvärlden insåg faran, när den värsta torkan på 60 år drabbade stora områden på Afrikas horn 2010-2011. Utbredd boskapsdöd följde och synnerligen magra skördar vilket även minskade efterfrågan på arbetskraft, och sjunkande inkomster för många hushåll.

Men trots att det fanns tydliga tecken på hotande katastrof förblev de humanitära hjälpsinsatserna ganska små, konstateras i rapporten, betydligt mindre än katastrofbiståndet några år tidigare.

En av orsakerna var att hjälpkonvojerna hindrades från att nå fram på grund av strider. Som i tillexempel södra Somalia där några av de värt utsatta områdena hölls av den islamistiska al-Shaabab-milisen.

Den omfattande bristen på mat, i kombination med torkan ledde till extrema prischocker -vilket innebar en dödlig katastrof för hundratusentals somalier.

I februari förra året förklarade FN att den akuta svälten var över, men då hade nästan fem procent av befolkningen i centrala och södra Somalia dött.

I huvudstaden Mogadishu, dit många flydde undan strider dog nästan vart femte barn under fem års ålder, 

Per Enander

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista