Kommunen mot att tvingas ta emot flyktingbarn

1:45 min

Förslaget om att kommuner ska kunna tvingas ta emot ensamkommande flyktingbarn redan från årsskiftet möter kritik. Torkild Strandberg, folkpartist och kommunstyrelsens ordförande i Landskrona menar att det är fel väg att gå.

– Jag tror att ett sånt mottagande riskerar att både ifrågasättas på ett olyckligt sätt, men det handlar också om att kvalitén kan bli lidande, säger Torkild Strandberg.

Bakgrunden till att regeringen nu vill att kommuner ska ta emot ensamkommande barn är att migrationsverket har stora problem att hitta kommunplatser. Det saknas 1 300 platser för tillfället, samtidigt som det årligen kommer fler och fler ensamkommande minderåriga till Sverige.

– Vi har ett system i dag som inte är i balans, och har inte varit det någonsin sedan 2006 då systemet ändrades. Då är ett upp till oss beslutsfattare ta ansvar för detta, säger migrationsminister Tobias Billström.

Landskrona, som i jämförelse med andra kommuner har ett stort flyktingmottagande, har inte kapacitet  att också teckna avtal för ensamkommande ungdomar, säger Torkild Strandberg.

– Vi har en situation i våra skolor som till exempel gör att vi har fullt fokus på att se till att de barn och ungdomar som kommer hit får en god och stark utbildning. Vi gör bedömningen att för tillfället har vi inte förmågan och kapaciteten att klara mer, säger Torkild Strandberg kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Malmö tar emot ungefär hälften av alla ensamkommande flyktingbarn. Katrin Stjernfeldt Jammeh,  kommunalråd i Malmö ser förslaget som ett misslyckande för regeringens försök att lösa frågan, men i dagsläget nödvändigt, för att inte barnen ska lida.

– Det här trycket som är på barnen när de kommer till Malmö och de inte får besked. Då hinner man bygga upp ett liv men man går hela tiden med en ovisshet, vart ska jag ta vägen? Vad händer med mig? Processen blir väldigt utdragen för barnen som många gånger är väldigt sårbara, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Karin Runblom

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista