Arkivfoto: Michael Probst/Scanpix.

ECB sänker räntan till historiskt låg nivå

1:36 min

Den dystra ekonomiska utvecklingen i Europa får nu Europeiska centralbanken, ECB, att agera. I dag kom beskedet att banken sänker styrräntan till rekordlåga nivåer: 0,5 procent. Det är den första räntesänkningen från ECB på tio månader.

– Den svaga ekonomiska utvecklingen har fortsatt in på våren. Räntesänkningen ska hjälpa till att skapa en tillväxt senare i år, säger ECB-chefen Mario Draghi.

ECB:s justering av räntan ligger på 0,25 procentenheter, från en tidigare nivå på 0,75 procent.

En lägre ränta skulle kunna hjälpa krisande företag i euroländerna att låna billigare, men ekonomer har varnat för att räntesänkningen inte får full effekt eftersom banker i flera krisländerna inte följer efter i sin prissättning, rapporterar AP.

Många bedömare hade väntat sig en sänkning från ECB sedan inflationen i euroområdet sjunkit kraftigt under april. Dagens inflationsnivå, 1,2 procent, ligger långt under målet på 2 procent.

Samtidigt har arbetslösheten i flera euroländer stigit till rekordnivåer under april.

Redan vid ECB:s möte i mars talades det om en räntesänkning på grund av den försämrade ekonomiska utvecklingen, men direktionen bestämde sig då för att lämna räntan oförändrad.

Den svenska riksbanken uppgav vid sitt senaste räntebesked att några ytterligare sänkningar i Sverige inte är aktuella. Bedömare tror dock att en räntesänkning från ECB gör en lägre svensk styrränta mer trolig.

– Vi har ju uppfattningen att styrräntan bör sänkas mer än vad den har gjort och jag tror att det här beskedet ökar pressen på Riksbanken att göra det, säger Ola Pettersson, LO:s chefsekonom, till TT.

Danmarks centralbank sänkte sin styrränta under tisdagen, från 0,3 procent till 0,2 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista