S och V stödjer förslaget om flyktingmottagande

1:53 min

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet står bakom förslaget att landets kommuner ska kunna tvingas att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Christina Höj Larsen som är migrationspolitisk talesperson i Vänsterpartiet säger att partiet vill gå ännu längre och tvinga kommuner att ta emot andra asylsökande också.

– Vi ser att det är i en begränsad skara kommuner  som tar ansvaret som vi egentligen har gemensamt. Vi tycker det är viktigt att vi fördelar det bättre, säger Christina Höj Larsen.

Det är bara Sverigedemokraterna av riksdagspartierna som motsätter sig förslaget från regeringen och Miljöpartiet i dag om att tvinga kommuner att ta emot ensamkommande asylsökande barn och ungdomar.

I dag är det ett 60-tal kommuner som inte har avtal om att ta emot den här gruppen, och princip är det frivilligt för kommunera. Men enligt förslaget ska det alltså bli tvingande från första januari nästa år. Kommuner ska inte heller kunna överklaga ett beslut.

Men bland Sveriges kommuner är reaktionerna blandade. SKL, som är arbetsgivarorganisation för landet kommuner vill att problemet lös på frivillig väg. Det tycker också kommunalrådet Torkild Strandberg, i Landskrona som i dag inte har velat teckna avtal om att ta emot flyktingar eftersom man anser att man har ett så stort flyktingmottagande ändå.

– Vi har en situation i våra skolor som till exempel gör att vi har fullt fokus på att se till att de barn och ungdomar som kommer hit får en god och stark utbildning. Vi gör bedömningen att för tillfället har vi inte förmågan och kapaciteten att klara mer, säger Torkild Strandberg kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Växjös kommunalråd, Bo Frank (M) stödjer förslaget. Han menar att många kommuner inte är oroliga för kostnaders kring gruppen ensamkommande utan att det handlar om flyktingmottagandet i stort.

– Ersättningssystem till kommunerna för det generella flyktingmottagandet är extremt lågt. Många kommuner är rädda för att dra på sig gigantiskt skenande socialbidragskostnader, säger kommunalråd Bo Frank.

Karin Runblom

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista