Stormdrabbade skogsägare ska få stöd

Skogsägarna som drabbats av stormen ska få stöd för att lagra virket och få ut den ur skogen. På fredagen ska regeringen presentera detaljerna i ett stödpaket till skogsägarna som drabbades av den stora stormen.

Idag berättade statsminister Göran Persson om en del av innehållet.

– Först handlar om den akuta situationen att få ut virket ur skogen. Det blir ett ordentligt stöd till lagring av virket. Det blir ett stöd till dem som tar hand om virket i skogen, alltså skogsmaskinerna. Där handlar det om en skattebefrielse på deras diesel.

Trestegsraket
Det blir också ett stöd till skogsägarna för att de ska ta bort virket ur skogen. Enligt miljöpartiets språkrör Peter Eriksson handlar det om 5-10 kronor per kubikmeter som transporteras ut.

– De får ett ökat incitament att se till att virket kommer ut ur skogen och att det går runt för dem.

Enligt Göran Persson kommer insatserna i tre steg.

  • Först handlar det om att ta hand om virket som ligger i skogen.
  • Underlätta transporter.
  • På längre sikt handlar det om återplantering, hur mycket av den stormkänsliga granen som ska planteras, hur gallring ska skötas och andra frågor om hur skogsbruket ska bedrivas.

Privata ekonomin drabbad
Regeringen diskuterar också hur man ska hantera att skogsägares privata ekonomi drabbades, svar på det kommer längre fram.

Hur mycket stödet kostar ville inte Göran Persson säga mer än att det handlar om ”miljardbelopp”. Finansieringen ska förhandlas i vårbudgeten.

Inte tas från andra aktiviteter
Miljöpartiets Peter Eriksson säger dock att pengarna inte ska tas från andra insatser för att skydda skog och natur.

– Vi har fått garantier för att pengarna inte ska tas från det som kallas ”biologisk mångfald”. De pengarna kommer att behövas i alla fall.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se