Mandela: Agera mot fattigdomen

Nelson Mandela, som egentligen har dragit sig tillbaka från det offentliga livet, framträdde på torsdagen i London med en uppmaning till den rika världens ledare att agera mot världsfattigdomen.

I svart överrock och pälsmössa, stödd på en käpp stod han där. Och all den vördnad och beundran som Nelson Mandela åtnjuter strömmade emot honom från människor som hade tagit ledigt från jobb och skolor eller rest in till London för att få se honom.

Möte med finansminstrar
Fattigdomen, sade Mandela, är precis som slaveriet och apartheid onaturlig och skapad av människan och kan övervinnas av mänskliga handlingar.

Och det kommer att vara Mandelas budskap också på fredagen när han träffar finansministrna i G7-gruppen, världens rikaste länder.

Världsfattigdomen på dagordningen
Storbritannien är ordförande för den gruppen i år och har satt Afrika och världsfattigdomen överst på de rika ländernas dagordning.

Britterna vill se en modern variant av Marshallplanen, den amerikanska hjälpen som satte Europa på fötter efter andra världskriget. Mandela skall hjälpa till att övertala finansministrarna.

– 2005 öppnar unika möjligheter att göra fattigdomen till historia, sade Mandela på Trafalgar Square. Och publiken jublade.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se