Polisen tror sig kunna gripa kidnapparna

Efter att Siba-direktören Fabian Bengtsson på torsdagen kommit tillrätta satsar polisen nu stora resurser på att gripa dem som kidnappat honom. Polisen är optimistisk men vill inte ge några närmare detaljer om utredningen.

På torsdagsförmiddagen höll polisen en presskonferens för att informera om att det främsta målet nu är nått, att finna Fabian Bengtsson välbehållen.

Polisen visste inte i förväg att Fabian Bengtsson skulle släppas. Det var två kvinnor som var ute och motionerade i Slottsskogen som träffade på honom på en parkbänk. Han bad dem om hjälp och de kontaktade polisen.

Bengtsson mår bra
Fabian Bengtsson fördes sedan till läkare och han har också förhörts av polis. Han mår efter omständigheterna bra.

Polisen bekräftade på torsdagen att det har förekommit förhandlingar med kidnapparna men man sa samtidigt att någon lösesumma inte har betalats ut.

Enligt kidnappningsexperter som Ekot talat med är det troligen föräldrarnas förhandlingsvilja i kombination med att förhandlingarna drog ut på tiden som fått kidnapparna att släppa Fabian Bengtsson.

Razzior i undre världen
Under de två och en halv vecka som han har varit borta har dessutom trycket varit hårt på Göteborgs undre värld. Flera razzior har genomförts och därmed har det blivit allt svårare för kidnapparna att hålla Fabian Bengtsson gömd.

Enligt Ulf Åsgård, psykiatriker och specialist på gärningsmannaprofiler, handlar det knappast om några välorganiserade kidnappare.

– Redan i början såg man att det var något konstigt med det här. De lämnade bilen och lät Bengtsson ta den första kontakten själv med sin mobiltelefon till exempel. Det tyder inte på någon större vana eller någon djupare erfarenhet av sådana här saker, säger han.

Vad kan det vara då?

– Ja, det finns folk som är i behov av pengar och är beredda att göra dumheter för det, säger Ulf Åsgård.

Scotland Yard hjälpte till
En mängd olika experter har hjälpt polisen i Västra Götaland att utreda kidnappningen av Fabian Bengtsson. Bland annat har Säpo och rikskriminalen bistått kollegerna i Göteborg.

Dessutom har kidnappningsexperter från brittiska Scotland Yard hjälpt till. Det bekräftar en talesman för Scotland Yard.

– Vi kan bekräfta att två polismän reste till Sverige för att bistå svenska polisen 23 januari. Det är allt vi kommenterar just nu, säger talesmannen.

Polisen optimistisk om gripanden
Utsikten att få fast kidnapparna bedöms som relativt goda. I och med att Fabian Bengtsson nu själv kan berätta vad som hänt honom läggs flera bitar i polisens pussel.

Kammaråklagare Peter Larsson, som leder förundersökningen, vill dock ännu inte kommentera vad förhöret har gett.

– Han har berättat att han har varit kidnappad. Jag kan inte gå in närmare på omständigheterna, säger Peter Larsson.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se