Oppositionen ställer upp i Zimbabwe

Oppositionen i Zimbabwe beslutade på torsdagen att ställa upp i parlamentsvalet den 31 mars, trots att partiet är övertygat om att det inte kan vinna och inte kommer att tillåtas vinna över president Mugabes regeringsparti.

– Vi är fördömda om vi ställer upp, fördömda om vi bojkottar valet och vi är förlorare i båda fallen, sa oppositionsledaren Morgan Tsvangirai. Men med ”tungt hjärta och under protest” ställer ändå MDC; Rörelsen för demokratisk förändring upp i valet i Zimbabwe.

Trycket inifrån partiet var för stort; vi måste hålla hoppets låga om förändring brinnande, ansåg framförallt de unga partimedlemmarna. Annars är vi ett parti som folk inte tror på längre.

Massivt valfusk
Men ingen tror att partiet kan vinna valet. Trots att segern var nästan övertygande i förra valet, så förekom ett massivt valfusk som gjorde att president Mugabes parti kunde sitta kvar. Och under åren sedan dess har regeringspartiet Zanu-PF sett till att inget annat parti kan vinna.

Inga valmöten får förekomma, kritik mot presidenten är förbjuden, valkommisionen styrs av militären, utländska observatörer är inte välkomna, all fri press är tystad och oppositionen får inte förekomma i statliga medier.

Och vallängden är en hemlighet som regeringen håller för sig själv.

Hoppet står till andra regeringar
Detta är ett val för att Robert Mugabe skall kunna tvätta bort stämpeln om valfusk från förra valet, vilket också gjort att oppositionen tvekat om att ge honom den möjligheten.

Men chefredaktören Trevor Ncube, vars tidning stängdes av polisen, vill ändå att valet skall genomföras. Det är enda chansen att visa omvärlden om Mugabe menar allvar.

För hoppet står nu till påtryckningar från andra regeringar i södra Afrika, som gemensamt skrivit under ett protokoll om hur demokratiska val ska genomföras. Men Zimbabwe som också skrivit under, har långt kvar till att uppfylla bara den första av punkterna för ett rättvist val.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se