Framgång för UKIP i de brittiska lokalvalen

1:15 min

I Storbritannien har det EU-kritiska partiet UK Independence Party (UKIP), skördat stora framgångar i de lokala valen i England och Wales. Partiet lyckades få i snitt en fjärde av de hittills räknade rösterna och är på sina ställen näst största partiet.

UKIP:s partiledare Nigel Farage jublar i BBC, och talar om ett skifte i brittisk politik och hur de etablerade partierna chockats av resultatet. UKIP är ett parti som bara för en vecka sedan avfärdades av en konservativ minister som ett parti bestående clowner galningar och smygrasister.

Men med i snitt 25 procent av de hittills räknade rösterna är det svårt för de etablerade partierna att avfärda UKIP vars viktigaste frågor är ett brittiskt EU-utträde och en begränsning av invandringen.

Samtidigt har inte paritet, som är näst största brittiska parti i EU-parlamentet, lyckats ta en endaste plats i underhuset i London. I dag stod bara en sån plats på spel och den vanns ganska väntat av Labours, men med UKIP som näst största parti i valkretsen.

Enligt de preliminära resultaten har regeringspartierna de konservativa och liberaldemokraterna förlorat flera fullmäktigeplatser till UKIP. Men även oppositionspartiet Labours siffror har varit en besvikelse för anhängarna även om man tagit en del nya platser.

Patrik Holmström, London

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.