Stor rastlöshet bland hemlösa i Aceh

I Aceh lever nu över 400 000 människor som förlorade sina hem och jobb i tsunamin i läger runt om i provinsen. Många av dessa har inget sätt att tjäna pengar på så att de kan börja bygga upp sina liv igen. Många börjar känna sig rastlösa.

En stor del av de som förlorade sina hem och jobb i tsunamin i läger runt om i provinsen får tillräckligt med mat och kläder av biståndsgrupper. Men många har inget sätt att tjäna pengar så att de kan börja bygga upp sina liv igen och många börjar känna sig rastlösa.

– Jag är uttråkad. Jag sitter här hela dagarna och har inget att göra, säger Saleha, som jag träffar i ett läger för männiksor som blivit hemlösa efter tsunamin i Banda Aceh.

– Om jag inte får något jobb vet jag inte vad vi har för framtid.

Hjälp för biståndsgrupper
Baharumsha jobbade som chaufför tidigare, nu gör han ingenting i lägret.

– Vi blir feta här, men helst skulle jag vilja jobba, säger han.

Biståndsgrupper här i Banda Aceh har börjat försöka anställa människor från lägren, bland annat för att hjälpa till med uppröjning. Det är ett sätt att aktivera människor och försöka få dem att tänka på framtiden. En framtid där de inte är beroende av hjälp från biståndsgrupper utan kan klara sig själva.

Rökning som tidsfördriv
Men än så länge är det bara en liten andel som fått jobb. De flesta som är hemlösa efter tsunamin sitter sysslolösa i lägren. Ett av de mest populära tidsfördriven för männen är att röka cigaretter.

– Jag röker mer än vanligt, det blir ungefär 60 om dagen, säger Baharumsha.

Nästan alla männen här i lägret röker furiöst. Baharumsha säger att rökning är ett sätt att lugna hans spända nerver efter tsunamin.

– Enda tiden på dygnet jag inte röker är när jag sover, säger han.

Baharumshah och andra män jag talar med säger att ett problem är att de inte har tillräckligt med pengar att köpa cigaretter för. Bara halvt på skämt säger Baharumshah att det vore bra om det fanns cigaretter också i matpaketen de får.

Nils Horner, Banda Aceh
nils.horner@sr.se