Rebelledare varnar för nya angrepp

Den tjetjenske rebelledaren som säger sig ligga bakom gisslandramat på skolan i Beslan i höstas där 330 människor dog, planerar flera liknande angrepp. Det sa han i en intervju i brittiska Channel 4 på torsdagskvällen.

Intervjun med Basajev sändes i ett nyhetsprogram i brittiska Channel 4 på torsdagskvällen. Moskva protesterade mot att intervjun sändes och hade velat få den stoppad.

– Vi planerar fler attacker som Beslan, om inte annat så för att gång på gång visa världen den ”ryska regimens sanna ansikte”. Så sa Basajev i intervjun från okänd ort.

Vill stoppa ”folkmord på tjetjener”
Basajev, som har legat bakom en rad terrordåd förutom Beslan, rättfärdigar dåden med att krig råder och tjetjenerna är tvungna att stoppa vad han kallar ett ryskt folkmord på tjetjener.

Han säger också att attacken mot skolan egentligen var planerad för Moskva eller Sankt Petersburg, eller båda samtidigt, men att hans grupp fick slut på pengar. Han hävdar att han är ”chockad” över den blodiga utgången i Beslan. Men han skyller den på den ryska stormningen av skolan, inte på gisslantagarna.

Tre videoband
Brittiska Channel 4 fick intervjun genom mellanhänder. De skickade iväg en lista med frågor och fick så småningom tre videoband med Basajevs svar.

Moskva har reagerat starkt på intervjun med Rysslands mest efterlyste man och krävde i eftermiddags att den skulle stoppas.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se