Hundvalpar används för knarksmuggling

Tullen varnar nu för allt brutalare smugglingsmetoder. Narkotika som opereras in i hundvalpar som sedan exporteras till Europa och ungdomar som utnyttjas som knarkkurirer över Öresund. Ekots reporter följde med tullen i Skåne under ett arbetspass på Öresundstågen.

Narkotikasökhunden Jalle åker första klass från Malmö Central. Han får vila under ett bord i 24 minuter, den tid det tar för Öresundståget att nå Kastrup i Danmark, innan det är dags att arbeta. Och arbetar gör han på tåget från Danmark till Sverige.

Över fem miljoner passagerare åker varje år på Öresundstågen. Öresundsbron är narkotikans huvudväg in i Sverige.

Civilklädda spanare
På det här arbetspasset finns förutom narkotikasökhund både uniformerade och civilklädda tulltjänstemän. På perrongen under terminal 3 på Kastrup iakttar de civilklädda spanarna hur tågpassagerare reagerar när de ser de andra tulltjänstemännen och narkotikasökhunden gå ombord på tåget. Någon kanske väljer att stiga av.

Ann Sofi Christoffersson är gruppchef för tullspanarna.

– De vågar inte chansa för hunden kan de som regel inte lura utan den gör ju sitt jobb med sin näsa och det beror ju inte på hur människan ser ut utan det är ju lukten som avslöjar direkt, säger hon.

Hittar nya sätt för smuggling
Hela tiden försöker narkotikaligorna hitta nya sätt att smuggla narkotika. Tullen har nu gått ut internt och varnat tulltjänstemännen för en ny brutal smugglingsmetod.

– Det är ju att nerifrån i Mexiko att de opererar in kokain i hundvalpar som de låter läka innan de på ett så kallat lagligt sätt exporterar dessa hundar uppåt Europa för att sedan plocka ut kokain, alternativt heroin ur magen på dem. Risken finns att dessa djur även når Sverige, säger Ann Sofi Christoffersson.

Hundvalparna exporteras med riktiga veterinärintyg och myndigheter i Mexiko avslöjade nyligen ett försök att smuggla narkotika i hundvalpar till Europa. Förra året tog tullen nära nio ton av drogen khat. Det mesta kommer i bilar över Öresundsbron eller i resväskor på tågen och ungdomar utnyttjas som knarkkurirer.

– Det vanligaste på sista tiden har varit yngre människor som vill tjäna lite snabba pengar, arbetslösa kanske som har hamnat lite på sned i samhället och behöver tjäna en slant. Det kommer ju kontinuerligt rätt så ofta, khat. Man kan säga att det är dagligen, säger Ann Sofi Christoffersson.

Jalle tvekar inte
Vid rusningstid hinner inte tulltjänstemännen granska alla passagerare på tågen och då måste man förlita sig helt på narkotikasökhundarna, men det här arbetspasset hittade Jalle ingen narkotika.

För att narkotikasökhundar inte skall förlora gnistan har tulltjänstemännen alltid med sig lite narkotika som man gömmer på tågen. Sista resan över Sundet får jag agera knarksmugglare och placerar en bit hasch i min sko och sätter mig bland de andra passagerarna. Jalle tvekar inte när han kommer in i kupén utan går rakt på skon.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se