Matchningsproblemen märks inte minst i hantverkaryrken. Foto: Pär Olsson/Scanpix.

Svårt för företag att hitta lämplig personal

Matchning på arbetsmarknade släpar efter
1:56 min

Trots den höga arbetslösheten finns det företag som inte hittar den personal de behöver. Matchningen har blivit sämre, enligt tunga bedömare.

Problemen märks inte minst i hantverksyrken. På Vällingby Lås säger ägaren Mathias Esselström att det är mycket svårt att få tag på låssmeder.

– Ja, det har varit ett problem under de tio senaste åren för oss. Expansionen skulle ha gått snabbare, om vi hade haft kompetent personal hela vägen, säger Mathias Esselström.

Hade ni haft fler anställda i så fall?

– Vi hade haft fler anställda nu.

Matchningen på arbetsmarknaden handlar om hur arbetskraften passar ihop med de lediga jobben.

Den har blivit sämre de senaste åren, enligt både Riksbanken och Konjunkturinstitutet. Det är inte ovanligt i en lågkonjunktur – men om försämringen består riskerar arbetslösheten att stanna på en ny högre nivå.

Utvecklingen i Sverige skiljer sig också från andra länder inom EU. I bland annat Finland, Nederländerna, Tyskland och Australien har matchningen blivit bättre, enligt en färsk rapport från Almega.

Att det är svårt att rekrytera märks i många hantverksyrken. Låssmeder, trädgårdsanläggare, däckspecialister och golvläggare är exempel på bristyrken.

Lars Ilmoni på intresseorganisationen Företagarna anser att problemet till stor del beror på utbildningen.

– På arbetsmarknaden finns det flaskhalsar, och om man kopplar det till utbildningar så ser vi att det finns ett stort behov av att satsa mer just på yrkesutbildningar, säger han.

För få unga söker till yrkeslinjerna på gymnasiet. Och för äldre som vill byta bana är utbudet av korta yrkesutbildningar mycket begränsat. Det finns ingenstans att hänvisa dem till, enligt Håkan Svensson, ordförande för låssmedernas riksförbund.

På Vällingby Lås gör personalbristen att man tvingas lägga ut jobb på underentreprenörer, eller lösa problemet på egen hand.

– Vi får ta in folk som inte har utbildning och utbilda dem själva. Det är en lång process på två-tre år innan de är självgående, säger Anita Esselström, en av ägarna till Vällingby Lås.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".