KF upprört över Vivos namnbyte

Kooperativa Förbundet, KF, försöker hindra Vivo-handlarnas byte till namnet Vi. KF menar att namnbytet är ett varumärkesintrång i tidningen Vi som KF har gett ut sedan 1930-talet.

Anneli Rogeman är chefredaktör och vd för Tidningen Vi.

– Jag tycker att det är fantasilöst och en flagrant stöld av ett väl inarbetat varumärke. Tidningen Vi har funnits sedan 1913 och hetat Vi sedan årsskiftet 1936 – 37.

– Under en period var det Sveriges mest spridda tidning med 676 000 exemplar. Det var i mitten av 40-talet, så varumärket är solklart starkt för tidningen Vi. Och det finns Vi-skogen och vi har faktiskt haft en butik också som heter Vi-butiken, säger hon.

Invänder mot användningen
På onsdagen beslutade KF att skicka in en så kallad invändning till Varumärkesregistret vid Patent- och registreringsverket, PRV, där de motsätter sig Vi-butikernas rätt att använda namnet Vi.

Varken KF eller de före detta Vivobutikerna har ännu varumärkesskyddat namnet Vi, men båda har nu ansökt till PRV.

Tidningen Vi och KF:s jurister undersöker också möjligheterna att stämma de före detta Vivobutikerna för brott mot varumärkeslagen.

Byte av grossist
I januari bytte livsmedelsbutikerna Vivo i Stockholm till den nya grossisten Bergendahl. Det skedde efter en lång och invecklad konflikt med den gamla grossisten Axfood. I samband med det var butikerna tvungna att byta namn, eftersom Axfood som äger varumärket Vivo, vägrade butikerna att längre använda det namnet.

Men även det nya namnet stöter nu alltså på motstånd, men det är något som Vi-butikernas vd Hans Carlson tar med ro.

– Vi förstår inte riktigt varför de skulle bli så upprörda. Vi-tidningen hänvisar man till. I så fall kanske KF skulle vara mera oroade över andra tidningar som finns och som heter Vi; Vi i villa, Vi tippar, Vi båtägare och så vidare.

Vad skulle hända om ni skulle bli tvungna att byta namn igen på era butiker?

– Den möjligheten ser vi inte över huvud taget, eller risken, om jag uttrycker mig så, säger Hans Carlson.

Erik Boman
erik.boman@sr.se