1 av 3
Sjuksköterskan Susanne Andersson på akuten i Gävle framför en planeringstavla som bidrar till struktur i arbetet enligt Leankonceptet. Foto: Johan Prane/Sveriges Radio.
2 av 3
Ett av Sandviks valsverk där man har infört Lean för att förbättra kvalitén på produkterna och få arbetet att flyta bättre. Foto: Johan Prane/Sveriges Radio.
3 av 3
Magnus Sjöblom, flödeschef på Valsverket och som betonar vikten av att ständigt försöka förbättra verksamheten, en av grundpelarna i Lean. Foto: Johan Prane/Sveriges Radio.

Rapport: Flera svårigheter med Lean Production

1:55 min

Att få verksamheten på en arbetsplats att flyta på bättre genom att införa det toyotainspirerade Lean Production, det vill säga att tillverka produkter på det mest resurssnåla sättet, är det många som prövar. Men i flertalet fall så blir det ingen succé.

I en kommande forskningsrapport från högskolan i Gävle har det undersökts vad svårigheterna består i och det har också gjorts en jämförelse mellan industriföretag och sjukvård. Och svårigheterna är desamma trots stora skillnader i verksamheten.

I ett av företaget Sandviks valsverk mejslas glödande stålstänger fram. Problemet tidigare har varit att produkterna har blivit lite olika beroende på vilka som har jobbat. Nu ska man enligt Lean-modellen få alla att jobba exakt lika, att enas om ett bästa sätt. Och sedan utgår man från det när man ska gå vidare, säger flödeschefen Magnus Söderblom:

– Att göra någonting lite bättre varje gång, att utvärdera hela tiden, återkoppla: ”blev det här bra, blev det tillräckligt bra, ska vi göra om det?”, det är en levande process, säger Magnus Söderblom.

Akuten på Gävle sjukhus jobbar också enligt Lean och där har man sina arbetsmodeller som alla ska följa, säger verksamhetschefen Hanna Höghielm:

– Hur vi rapporterar, hur vi kommunicerar, hur akutjournalen är uppbyggd utifrån vilken information som är viktig för oss som vårdpersonal att få ut ur patienterna, säger Hanna Höghielm.

Men även om man bestämmer hur man ska göra är det inte säkert att det fungerar ändå. Forskaren Bengt Halling på högskolan i Gävle har identifierat ett antal hinder, till exempel dåligt ledarskap, att man behåller den gamla organisationen, otillräcklig utbildning av de anställda, att man inte är tillräckligt uthållig. Han har också kommit fram till att samma svårigheter finns både inom industrin och inom sjukvården trots stora skillnader i verksamhet. Men det tycker inte Bengt Halling är så konstigt:

– Det spelar ingen roll om vilken form av verksamhet vi pratar om, i alla verksamheter är det människor som är verksamma. Det är hur de gör som är det avgörande och hur väl de kan arbeta, det avgörs ju om de tycker att det är meningsfullt, begripligt och hanterbart. Det är förutsättningarna för att verkligen lyckas med det här, säger forskaren Bengt Halling.

Fakta: Lean production

Resurssnål och tidseffektiv produktionsmetod. Inom Lean production är kunden alltid i fokus, vilket innebär att man producerar det som kunden verkligen vill ha och att det görs i processer som förbrukar så lite resurser som möjligt. Allt onödigt som inte skapar något värde för kunden ska elimineras. Kundfokus innebär också att leverera den efterfrågade kvaliteten till lägsta möjliga kostnad vid rätt tidpunkt. Lean production utformades i Japan på 1950-talet inom Toyota Production System (TPS) i avsikt att öka produktionseffektiviteten.

Källa: Nationalencyklopedin

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista