Förslag: Fördubblad tid med a-kassa utomlands

1:53 min

Det ska bli lättare för arbetslösa att söka jobb i andra EU-länder. EU-kommissionen vill förlänga den tid en svensk kan ta med sig a-kassa medan man letar jobb i till exempel Tyskland.

Arbetslösheten, framför allt bland unga, är det kanske svåraste samhällsproblemet i Europa just nu. Nästan var fjärde ung europé saknar jobb. Samtidigt finns länder och branscher i Europa som saknar folk att anställa.

På papperet råder fri rörlighet för arbetskraft i EU. Men i praktiken kan både språk och byråkrati göra det svårt att flytta till ett annat europeiskt land för att leta jobb.

Till exempel är arbetslöshetsersättningen nationell och i dag får man vanligen bara ta med sig sin svenska a-kassa utomlands under tre månader.

Samtidigt tar det i snitt 16 månader att hitta ett nytt jobb i ett annat land, enligt EU-kommissionen, som nu vill öka rörligheten på arbetsmarknaden.

Ekot har sett delar av en plan på ett kommande lagförslag om att fördubbla minimitiden för att ta med sig arbetslöshetsersättning från ett EU-land till ett annat; från tre månader i dag till minst sex månader.

EU-kommissionär Viviane Reding kommer presentera den här planen i morgon, onsdag, vilket också kan ses som ett inlägg i en nyuppblossad debatt om så kallad bidragsturism.

För ett par veckor sedan begärde fyra EU-länder rätt att minska den fria rörligheten för EU-medborgare. De uttrycker rädsla för att personer ska komma från till exempel Bulgarien till Tyskland för att försöka sko sig på sociala förmåner där.

EU-kommissionen har redan hävdat att det saknas bevis för att bidragsturism är ett verkligt problem i Europa. Förslaget om medflyttad arbetslöshetsersättning kan ses som ännu ett sätt att försöka lugna ner debatten.

Jens Möller, Bryssel

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista