Polischef: Inga skinnskallar kvar i Moskva

Moskvas högste polischef påstår att det inte längre finns några organiserade skinnskalleorganisationer i staden. Uttalandet har väckt starka reaktioner också bland dem som polischefen påstår inte finns.

– Jag har sett grupper, de var svartklädda och snaggade och då gjorde de inget. Men jag har en tolvåring som jag varnar för dem, säger 36-åriga Valeria Elfimova.

Hon är lika förvånad som alla andra Moskvabor som Ekot frågar på gatan om de hört att det inte finns några skinnhuvuden i Moskva längre.

Rasister bakom överfall
Det är stadens högste polischef som i en enda mening raderat ut uppskattningsvis 6 000 svartklädda skinnhuvuden, ryska skinnhuvuden som tillhör extrema rasistiska organisationer och som misstänks ligga bakom en rad överfall och misshandel på människor med utländsk utseende i Moskva och förorterna.

– Sadister, säger Irina Saltikova, om de unga rasistiska skinnhuvudena. Jag har sett dem själv och känner människor som lidit av dem. Ett gäng skrämmande aggressiva galningar.

Ökning av rasistiska brott
Rasistiska brott utförda av skinnhuvuden har ökat, de flesta har skett Sankt Petersburg, men i höstas gick 50 unga rasister lös på fyra människor från norra Kaukuasus på en tunnelbanevagn i Moskva. Vittnen vågade inte ingripa men berättade om svartklädda, snaggade killar i militärkängor.

60-årige Alexander Zheglor tar mindre allvarligt på saken.

– De kanske är rockers, som använder symboler som svastikas. Det är övergående ungdomsfenomen som kommer av brist på aktivitet, en del kommer bli som vi, andra blir utslagna, tror han.

”Farligt och skrämmande”
Nationalisterna i Slaviska unionen, SS, raljerar över polischefens uttalande på sin hemsida på nätet. På en bild görs Hitlerhälsning av flera skinnhuvuden med bildtexten: Satellitbild från en skinnskallekonsert på Mars.

Valeria Elfimova är upprörd att polisen inte gör något åt rasistbrotten.

– Det är väldigt farligt och skrämmande. Ingen form av nationalism och chauvinism är acceptabel och det måste stoppas, särskilt nu när vi firar 60-årssegern över fascismen. Vi är en multinationell stad med folk från Kaukasus och ryska judar, som kan leva tillsammans, säger hon.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se