Ramqvists återbetalning kanske halveras

Skandias tidigare styrelseordförand Lars Ramqvist har gått med på att betala tillbaka 2,2 miljoner kronor av sitt tidigare styrelsearvode. Men utan några större problem kan Ramqvist låta skattebetalarna stå för den större delen av notan. Det det är inte olagligt, enligt Björne Sjöqvist skattedirektör vid Skatteverket.

- Med en marginalskatt på 54 procent, så skulle Ramqvist få betala ungefär 900.000 kronor, säger Björne Sjöqvist på Skatteverket.

Lars Ramqvist var styrelseordförande i Skandia 2000 och 2001, och för det fick han ett arvode på 2,2 miljoner. Återbetalningen av det här arvodet skulle visa att Ramqvist tog på sig ett slags moraliskt ansvar för att det som hände när dom stora bonusutbetalningarna släpptes loss i bolaget.

Men frågan är hur mycket det här egentligen kostar Lars Ramqvist. Om pengarna återbetalas så går det att hävda att arvodet aldrig utgått. Därmed skulle han slippa betala skatt för arvodet, och den egentliga förlusten för Ramqvist hamna runt 900.000 kronor i stället.

Då ska man komma ihåg att Lars Ramqvist taxerad inkomst dom här två åren var 32 respetive 10 miljoner kronor.

Ramqvist advokat, Axel Calissendorff, säger till Dagens Industri att han och Ramqvist diskuterat att få skatten återbetald.

Men det kan finnas ett annat sätt att betrakta den här uppgörelsen - nämligen att återbetalningen egentligen är ett slags skadestånd, säger Björne Sjöqvist, på Skattverket.

- Då får han inte tillbaka några skattepengar. Det kommer Skatteverket att pröva.

Sören Granath