Libyens försvarsminister Muhammad al-Bargathi. Foto: Scanpix

Väpnade miliser pressar regeringen i Libyen

1:27 min

I Libyen tilltar den politiska turbulensen. Krisen med de väpnade miliser som belägrar ministerier med politiska krav pressar regeringen.

Tidigare i dag lämnade försvarsminstern Mohammad al-Barghati in sin avskedsansökan och sa att milismännen som omringat utrikes- och justitieministeriet i Tripoli, med sina maskingevärsförsedda bilar sedan förra veckan, utför ett övergrepp på det demokratiska systemet i landet. Något som han inte kan acceptera.

Milisgrupperna krävde ursprungligen att landets parlament skulle rösta igenom en lag som stoppar tjänstemän från den tidigare dikatorn Muamar Kaddaffis styre från att få ha poster i den nya regeringen.

Och parlamentet röstade igenom lagen i söndags. Men miliserna har ändå stannat kvar kring ministerierna, och nu kräver en del även premiärminister Ali Zidans avgång.

Det finns uppgifter om att lagen skulle kunna gälla även försvarsministern själv, han var befäl i det libyska flygvapnet fram till 1994. Under eftermiddagen kom nya uppgifter om att försvarsministern dragit tillbaka sin avskedsansökan, på begäran av premiärministern.

Det har även förekommit obekräftade uppgifter i dag om att högt uppsatta militärer avgått.

En talesman för försvarsministeriet sa att arméns stabschef tillsammans med premiärministern senare i dag kommer meddela vad han kallade "ett viktigt beslut".

Bedömare i Tripoli säger att när parlamentet accepterade att rösta för den nya lagen under press från milisgrupperna kring ministerierna att de nu hotar att få större inflytandes än de statliga säkerhetsstyrkorna i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista