Privatspaning stoppade dödlig jakt på katter

15 min

Kattplågaren i Göteborg härjade i flera månader innan polisen fick upp spåret och kunde gripa den 16-åring, som nu är misstänkt för dåden.

Men det var inte i huvudsak polisens spaningsarbete som ledde till att 16-åringen kunde gripas.

Det var en grupp anonyma personer på forumet Flashback som ledde polisen till den unge mannen.

Gruppen kallar sig Flashbackgrävarna och har utrett kattfallen parallellt med polisen. Det blev till slut deras uppgifter som ledde till att 16-åringen kunde ringas in.

Flashbackgrävarna består av sex personer som är helt anonyma och från olika delar av landet.

De använder internetforumet Flashback och de hundratals människor som finns där, när de gör olika undersökningar.

– Vi känner inte varandra i verkliga livet, säger en av gruppens kvinnliga medlemmar i en intervju med Studio ett.

Det som fick gruppen att agera var dels att många helt enkelt gillar katter, dels att det låg en utmaning i att avslöja gärningsmannen.

Och den misstänkte 16-åringen, som själv hängde på Flashback, lurades in i en konversation med en person som kallade sig ”buktalaren” och  utgav sig för att vara djurplågare.

Men egentligen ingick han i Flashbackgruppen.

– Det var så det började, jag tror att den misstänkte hade ett behov av att prata av sig,  men kanske också kände någon form av irritation över att någon eventuellt försökte ta åt sig äran för att ha dödat katterna, säger den kvinnliga gruppmedlemmen.

Sakta men säkert ringades 16-åringen in av Flashbackgruppen. Som hela tiden stod i kontakt med polisen och lämnade över de uppgifter man fick in.

– Vi analyserade och sammanställde allt och lämnade till polisen allteftersom, säger den kvinnliga gruppmedlemmen.

Polisen gav gruppen olika råd. För att 16-åringen inte skulle förstå att någon var honom på spåren.

Bland annat gick gruppen med på att hålla sin utredning hemlig och inte dela med sig av olika uppgifter med andra på Flashback.

– Ja, polisen bad oss ligga lågt och det gjorde vi i ungefär en månad, säger den kvinnliga gruppmedlemmen.

Hon tycker ändå inte att polisen lade sig i för mycket i gruppens arbete.

Kriminalkommisarie Jonas Trolle, vid länskriminalen i Stockholm, säger att det är tacksamt för polisen att få in allmänhetens hjälp vid olika utredningar. Men samtidigt är fenomenet ”privatspanare” inte en helt okontroversiell fråga.

– Det finns ju ett regelverk som vi poliser måste följa vid olika utredningar, där det exempelvis är viktigt att både beakta uppgifter som talar för såväl som emot den man utreder, säger Jonas Trolle och fortsätter:

– Det är ju också lätt att det hela övergår till en brottsprovokation, för att locka fram en misstänkt gärningsman. Och det är förbjudet. När privatspanare hjälper till är det lätt att de här sakerna glöms bort.

I fallet med katterna ledde de allmänna diskussionerna på Flashback dels till att personer pekades ut felaktigt, dels att anhöriga till 16-åringen blev hotade.

Den kvinnliga flashbackgrävaren understryker att gruppen jobbade i det tysta och att ingen av gruppens medlemmar diskuterade fallet i någon öppen tråd.

– Men det är på Flashback som på alla andra ställen, folk pratar och det kan  leda till att felaktig information sprids och att människor pekas ut och hot förekommer, säger hon

– Men i det här fallet tycker jag det var förhållandevis få hot som kom upp. Kanske tio av totalt 7000 inlägg i ämnet.

Kvinnan säger att gruppen även framöver kommer fortsätta gräva i sådana fall som känns intressanta.

Milan Djelevic

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista