Förskolan kontaktade inte tvååringens föräldrar

0:48 min

Den tvååriga pojken som hittades död i en bil i Eslöv i går skulle ha lämnats på förskolan. Men pojken dök inte upp och förskolan kontaktade aldrig föräldrarna. Nu ska det utredas varför man brast i rutinerna, säger Kerstin Melén-Gyllesten, chef för barn- och familjeförvaltningen i Eslövs kommun.

– Vi har rutiner för hur vi ska agera när det gäller barns oanmälda frånvaro i förskola och familjedaghem. De rutinerna säger bland annat att det ska tas en kontakt med vårdnadshavare vid första frånvarodagen, och det har man inte gjort på förskolan, säger Kerstin Melén-Gyllesten.

Det var i går eftermiddag som pappan till den tvåårige pojken själv larmade polis och ambulans efter att ha glömt barnet i bilen. Pojken hade då befunnit sig i bilen i flera timmar och var livlös. Pojken fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Pojken, som egentligen skulle lämnas på förskolan på morgonen, dök aldrig upp, men någon kontakt med föräldrarna togs alltså inte av förskolan.

– Jag vet inte varför, det är en sak som vi får utreda, säger Kerstin Melén-Gyllesten.

På fredag ska en rättsmedicinsk undersökning göras för att fastställa dödsorsaken, men i nuläget misstänker man att det handlar om överhettning, säger chefsåklagare Mats Svensson. 

– Detta var i går, en solig och varm dag, och eftersom pojken har suttit så länge är det förmodligen det som har orsakat att han dog, säger Mats Svensson.

Den 30-åriga pappan är misstänkt för grovt vållande till annans död. Han är släppt överlämnad till sjukvården, enligt polisen.

Julia Milder

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista