Toppmöte om hur tillväxten i Afrika ska användas

2:40 min

Över 1 000 delegater, däribland flera statsöverhuvuden, finns samlade i Sydafrika där World Economic Forum pågår just nu i Kapstaden. I Afrika finns några av världens snabbast växande länder just nu, och temat för mötet är vad tillväxten ska användas till, rapporterar vår Afrikakorrespondent Maria Sjöqvist.

Vilka är frågorna man diskuterar? 

– Det är politiker och också en mängd företagsledare här, både från Afrika och från andra delar av världen.

– Man har en grund där det finns en stark ekonomisk tillväxt i Afrika i dag, så att den finns är knappast ett diskussionsämne här, utan snarare vad man ska göra med den, hur man ska se till att man bygger vägar, att det blir mer el och att afrikanska medborgare utbildas bättre så att de kan få alla jobb som kan vara på gång på kontinenten, säger Maria Sjöqvist.

Det går ju knackigt för västvärlden just nu, varför är tillväxten så stark i Afrika?

– Som grund har det funnits en stark råvaruexport, och Kinas och Asiens stora intresse för de många råvaror som finns i Afrika, och det har varit väldigt bra råvarupriser de senaste åren.

– Men på det har det kommit en tillväxt i andra sektorer: Servicesektorn, mobiltelefoner, internet och bank. Som grund till allt detta finns att det är mer fred över hela kontinenten, det är undantag med konflikter snarare om man jämför med 90-talet då det var många inbördeskrig och krig i Afrika.

Sverige vill naturligtvis vara med om den här satsningen, vad vill Sverige?

– Det är en stor delegation som har kommit hit från Sverige, inte mindre än fem ministrar är på plats.

Lyssna på handelsminister Eva Björling:

– Skälet till att det är en sådan här stor delegation på plats kan man kanske säga stavas pengar. Ett sådant stort intresse för Afrika har inte den svenska regeringen visat upp tidigare, säger Afrikakorrespondent Maria Sjöqvist.

Göran Dahlquist

Ekot

Julia Milder

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista