Stor svensk delegation till toppmöte i Sydafrika

2:03 min

I Sydafrika träffas just nu politiker och företagsledare från hela världen för Världsekonomiskt Forum om Afrika. Afrika har de senaste åren väckt stort intresse som en kontinent med stark ekonomisk tillväxt, och svenska regeringen har rest till mötet med inte mindre än fem ministrar - en av de största regeringsdelegationerna hittills, enligt utrikesminister Carl Bildt.

– Om man bortser från att vi hade ett gemensamt regeringsmöte med Finland så är detta den största delegationen med svenska ministrar utomlands på all den tid som vi kan komma ihåg.

– Det är både för relationen med Sydafrika som det är viktigt, men det är också att försöka förändra bilden av Afrika. Vi fokuserar nu på det växande nya Afrika som håller på att växa fram, säger Carl Bildt.

Den här tillväxten i Afrika har ju hållit på i över ett årtionde nu, är Sverige sent ute med att se Afrika på ett annat sätt än som en biståndskontinent?

– Nej, vi lade en proposition till riksdagen med en skrivelse till riksdagen med just detta innehåll för några år sedan. Men det är väl så som du säger att det har hållit på i tio år, men det har konsoliderats gradvis, säger Carl Bildt.

Efter nära 15 års stark tillväxt på många håll i Afrika är det nu många runt om i världen som vaknar upp till en ny marknad att exportera till. Inte minst i tider av ekonomisk kris i USA och Europa - vilket avspeglar sig inte minst i storleken på den svenska regeringsdelegationen.

Förutom utrikesministern finns finans- bistånds- EU-ministern och handelsministern med. På väg ner till mötet har flera ministrar också besökt några av de länder som har den starkaste tillväxten just nu, som Nigeria, Angola och Etiopien - vilket också är några av länderna med flest invånare, och alltså störst marknader.

Just nu går bara tre procent av den totala svenska exporten till Afrika, och svenska företag behöver se sig om i världen efter nya möjligheter, tycker handelsminister Ewa Björling.

– Vi behöver hitta nya marknader och dessutom marknader som växer, och det hittar vi här.

Med så låg export från Sverige till Afrika, riskerar svenska företag att hamna på efterkälken när det gäller tillväxten i Afrika?

– Jag tror att när svenska företag väl får upp ögonen för flera spännande afrikanska länder så kommer det att ta en ordentlig fart. Men jag tror också att vi inte har råd att vänta alltför länge, det är nu det gäller att faktiskt vara här på plats, säger Ewa Björling.

Maria Sjöqvist, Kapstaden

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista