Centern vill styra Vattenfalls forskning

Centerledaren Maud Olofsson ställer villkor för att inte lämna energiuppgörelsen om kärnkraften med socialdemokraterna. Det framkom när Maud Olofsson talade vid partiets kommundagar i Norrköping.

– Det är inte acceptabelt att regeringen halverar anslagen till energiforskningen när vi samtidigt är överens om att göra energiomställningen. Det är inte acceptabelt att statliga Vattenfall far Europa runt och satsar på brunkol. På den punkten är jag gärna självkritisk. Vi borde ha varit tydligare på den punkten tidigare, säger Maud Olofsson.

Kräver att bryta uppgörelse
Centerns ungdomsförbund krävde för några dagar sedan att centerpartiet ska bryta energiuppgörelsen med socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Maud Olofsson ger nu ungdomsförbundet rätt i kraven. Centerpartiet måste också få vara med och påverka Vattenfalls miljöprofil och frågan om hur mycket pengar som ska avsättas till forskning.

Hon har dock inga planer på att bryta uppgörelsen idag, men har nu något att skylla på om det skulle bli tvunget.

Måste fullfölja avtal
Centerns motstånd till kärnkraften och traditionen att göra upp med regeringen är ju en fråga som är svår att inlemma i den borgerliga alliansen.

– Jag menar att regeringen i nästa budgetproposition måste fullfölja det avtal vi har med dem och vänsterpartiet om att vi ska ge pengar till energiforskningen så att vi kan klara omställningen, säger Maud Olofsson.

Vad händer om det inte blir så?

– Jag tycker att det är ett avtalsbrott från deras sida, säger Olofsson.

Många höjde på ögonbrynen när centern koppade av försvarsuppgörelsen och gick sin egen väg. Kommer det att bli likadant med energifrågan?

– På samma sätt som jag la ner rätt mycket energi på försvarsuppgörelsen kommer jag att göra det också i den här frågan, säger centerledaren.

Men inte till vilket pris som helst?

– Nej, det kommer det inte att bli, säger Maud Olofsson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se