Eurovision – ett nedtonat jättearrangemang

Trots att budgeten för Eurovision Song Contest i Sverige bara är en fjärdedel så stor som fjolårets i Azerbajdzjan, är det en av de största tv-produktioner som någonsin gjorts i Sverige. Med bara några dagar kvar till "le grande finale" är schlagerfesten i full gång i Malmö och i morgon är det dags för den första semifinalen.

I stället för att försöka överträffa de tidigare värdarna med allt större arrangemang har Sverige valt en mer nedtonad satsning, med mer fokus på innehållet och artisterna i stället för på sakerna runt omkring.

– Vi vill fokusera mer på artisterna och tävlingens ursprungsidé, att samlas i fest och glädje och överbrygga kulturella skillnader i Europa. Det var tanken från början och den tanken är lika viktig i dag, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för schlager-EM i Malmö, till TT Spektra.

Med en budget på ”bara” 125 miljoner kronor, runt en fjärdedel av kostnaderna för ESC i Azerbajdzjan förra året, säger Martin Österdahl att pengarna räcker väl för att göra tre minnesvärda tv-program.

– Jag tycker att SVT har gjort ett mycket bra val i att inte göra arrangemanget större utan i stället bättre, säger Jon Ola Sand till P4 Malmöhus. 2011 tog han över posten som högste ansvarige för ESC inom den europeiska radio- och tv-unionen.

Även om Sverige försöker tona ned satsningen något är Eurovision Song Contest en av de största tv-produktioner som någonsin gjorts i Sverige, och med en stjärnspäckad uppställning där Zlatan Ibrahimovic hälsar välkommen, Petra Mede programleder och Björn Gustafsson, Anna Blomberg och Henrik Schyffert står för underhållningen lär det knappast bli torftiga tv-sändningar.

Dessutom har Abbas Björn Ulvaeus och Benny Andersson skrivit ledmotivet till arrangemanget tillsammans med dj-stjärnan Avicii.

Och ett jättearrangemang är det: Minst 2 000 journalister och 1 000 artister, musiker och delegater är samlade i Malmö, dessutom kommer flera tusen fans från hela Europa. Och hemma i tv-sofforna väntas 125 miljoner européer bänka sig för att se sändningarna.

Här hittar du:

Startordningen i semifinal ett

Startordningen i semifinal två

ESC i siffror

125 miljoner européer väntas se de tre direktsändningarna.

Drygt 2 000 personer arbetar med arrangemangen i Malmö och den angränsande regionen.

800 personer jobbar för SVT med att producera tv-sändningarna.

Omkring 200 scenarbetare har slitit i 11 dygn med att färdigställa scenen.

SVT har en budget på 125 miljoner kronor för tv-sändningarna - runt en fjärdedel av kostnaderna för ESC i Azerbajdzjan förra året.

Arrangemangen runt tävlingen - som säkerhet, transporter och fester kostar runt 25 miljoner kronor och bekostas av Malmö Stad och Region Skåne.

Källa: TT Spektra

Stjärnorna glittrade under Eurovisioninvigning

Petra Mede, Christer Björkman och Loreen ler ikapp på röda mattan. Foto: Johanna Darnéus/Sveriges Radio

#text=5531752#I går var det dags. Den officiella invigningen av Eurovision Song Conetst i Malmö ägde rum.

Så ser Eurovision-veckan ut i Sveriges Radio

Tisdag 14 maj:

  • Eurovision Village – Sveriges Radio direktsänder Skåne Direkt i P4 Malmöhus 15.00-17.45 och i Eurovisionsextra i P4 Malmöhus 19.00-20.15
  • 21:00-23:00 Direktsändning från första semifinalen i Malmö med programledare Carolina Norén - med livechatt på webben.

Onsdag 15 maj:

  • Eurovision Village – Sveriges Radio direktsänder i Din Gata 15.00-17.45 och i Eurovisionsextra i P4 Malmöhus 19.00-20.15.

Torsdag 16 maj:

  • Eurovision Village – Sveriges Radio direktsänder i Studio Ett i P1 17.00-17.45 och i Eurovisionsextra i P4 Malmöhus 19.00-21.00.
  • 21:00-23:00 Direktsändning från andra semifinalen i Malmö med programledare Carolina Norén - med livechatt på webben.

Fredag 17 maj:

  • 17:00-19:00 Carolina Norén och Björn Kjellman med gäster laddar upp inför morgondagens final. Direkt från Malmö med senaste nytt om allt och dessutom snacket i kulisserna.
  • Eurovision Village – Sveriges Radio direktsänder i Skåne Direkt i P4 Malmöhus 15.00-16.00 och i Eurovisionsextra i P4 Malmöhus 19.00-21.00.
  • Finalens genrep livekommenteras på sverigesradio.se

Lördag 18 maj:

  • Eurovision Village – Sveriges Radio direktsänder i Ring så spelar vi i P4 07.00-09.30 och i Melodikrysset i P4 10.00-11.00.
  • 21:00 - tills det tar slut Direktsändning från finalen i Eurovision Song Contest 2013 med Carolina Norén och Björn Kjellman - med livechatt på webben.

Extra: Allt som händer i Eurovisionvillage här

Julia Milder

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista