Persson går till val på skattehöjning

Socialdemokraterna partiledare Göran Persson annonserade att s tänker gå till val på att höja kommunalskatterna för att stärka vård, skola och omsorg. Persson talade på fredagen inför 700 kommunpolitiker i Stockholm.

– Jag vet bara en sak: människor kommer att vara villiga att gemensamt betala för en omsorg och en vård som har hög kvalitet. Människor kommer att fortsätta att låta sig övertygas om att betala för utbildning för barn och ungdomar som tryggar vår gemensamma framtid, sa Göran Persson i sitt tal och fortsatte:

– Hur sedan systemen ska utformas, hur de ska se ut, det kan vi diskutera, men vi ska inte vara rädda för att hävda i kommande valrörelse att den gemensamma sektorn ska ha sin del av den kaka som växer så att vi på så sätt kan fortsätta att bibehålla en hög kvalitet så att vi på så sätt håller ihop omkring det som mer än någonting skapar frihet och jämlikhet i vårt samhälle, den kommunala verksamheten.

Göran Person gick på i värsta valkampanjstil och angrep oppositionen. Han säger att socialdemokraterna står för samma solidariska politik idag som tidigare och menade att oppositionen ändrat sig av taktiska skäl för att locka väljare. Men att oppositionen samtidigt konkurrerar med varandra.

– Och då kastar sig folkpartiet omedelbart ner på moderaternas nyliberala stol. Där tycker de att de kan sitta, det är inga problem. Maud Olofsson kastar sig hejdlöst och glatt ner på den liberala folkpartistolen, där tycker hon att hon kan sitta. Och Reinfeldt får ner sin rumpa på den kritdemokratiska socialkonservativa stolen och Hägglund han har ingenting kvar att sitta på. Har ni tänkt på det?

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se