1 av 2
Nina Täckström med barnen Stella och Filippa. Foto: Josef Björklund/Sveriges Radio
2 av 2
Mats Ringqvist. Foto: Josef Björklund/Sveriges Radio

Fler ettåringar går i förskolan

Flera möjliga orsaker
2:23 min

Allt fler barn går i förskola och allra störst är ökningen i bland ettåringarna. I höstas var hälften av alla landets ettåringar inskrivna på förskola, enligt statistik från Skolverket. Nina Täckström valde att låta dottern Stella, som idag är fyra och ett halvt år, börja förskolan när hon var ett år och två månader.

– Vi pluggade och hade inte så mycket pengar, säger hon.

Hon sitter i gröngräset ute på Djurgården i Stockholm. Bredvid sitter döttrarna Stella och Filippa, fyra och två år gamla.

Idag är de lediga, men imorgon är det dags för förskolan igen. Där har de gått sedan de var i ettårsåldern, vilket blir allt vanligare enligt statistik från Skolverket.

Förra året var 55 000 ettåringar inskrivna på någon förskola i landet, vilket motsvarar nära vartannat barn i åldersgruppen eller 49,3 procent. Men om man går längre tillbaka i tiden var andelen lägre. 2005 gick till exempel 42 procent av ettåringarna i förskolan.

Andelen ettåringar i förskolan har alltså ökat med 17 procent sedan dess. Också i de äldre förskolegrupperna har andelen inskrivna ökat, men inte lika mycket.

-- Det har varit en trend en ganska lång tid, säger Maria Stockhaus, ordförande i SKLs beredning för utbildningsfrågor och moderat kommunalråd med ansvar för skola och förskola i Sollentuna.

Siffrorna kommer från Skolverket men är lite trubbiga eftersom att det inte finns närmare angivit barnens exakta ålder när de skrivs in. Det kan alltså handla om allt från 12 till 24 månader gamla barn.

I en artikel i Dagens Nyheter anger Skolverket flera möjliga orsaker som ändrade regler. Till exempel att fler barn har rätt att gå i förskolan än tidigare, exempelvis barn till föräldrar som är arbetslösa och föräldralediga.

En annan av föräldrarna som rör sig i solen ute på Djurgården är Mats Ringqvist med barnen Hjalmar två år och Astrid sex år.

Han tror att familjeekonomin spelar stor roll när man väljer att sätta barnen i förskola. Hans fru hade den ekonomiska möjligheten att vara hemma med barnen tills de var två och det tycker han var bra.

– Jag tror att det kan vara tryggt för barnen att vänta lite med att köra igång med dagis. Men där är väl teorierna olika, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".