Förolämpa makten straffas hårdare i Egypten

2:33 min

Att förolämpa presidenten och förolämpa religionen är två brott som allt oftare leder till åtal och fängelse i Egypten. Listan över aktivister, journalister, bloggare och lärare som åtalas blir allt längre.

Det mest kända fallet är TV-satirikern Bassem Youssef, Egyptens motsvarighet till Jon Stewart, som ständigt gör narr av president Mursi.

När TV-komikern skämtar om presidenten på fredagkvällar bänkar sig miljoner egyptier framför TV:n för att höra det senaste om den underväldigande Mursi.

Men nationen är djupt polariserad. Halva befolkningen skrattar inte alls, utan hoppas att Bassem Youssef får sitt straff. Häktningsorder utfärdades för en dryg månad sedan.

TV-satirikern släpptes mot borgen och fortsatte att reta gallfeber på det muslimska brödraskapet genom att åka till USA och fortsätta håna Mursi. Där gästade han förebilden Jon Stewarts TV-show.

– Jag vet att de inte har någon humor, men att ge sig på en narr, det visar ju bara hur osäkra de är, sa Bassem Youssef.

Bassem Youssef är det mest kända av alla yttrandefrihetsmål i Egypten sedan Mursi kom till makten. Men listan, som blir längre och längre, oroar människorättsorganisationer som fruktar en upptrappning av försöken att tysta kritik.

I dag fortsätter till exempel rättegången mot aktivisten Ahmed Douma som ringde in till ett telefonväkter i TV och kallade president Mursi för mördare. Ahmed Douma har suttit häktad i två veckor.

I en by utanför Luxor i södra Egypten, sitter grundskoleläraren Demiana Abdelnour häktad efter att hon beskyllts för att ha visat förakt mot Islam under en historielektion om världens religioner.

Det var en av hennes elever som anmälde henne.

Många egyptier är djupt besvikna över att Mubaraks störtande inte lett till bröd, frihet, rättvisa och värdighet. Det muslimska brödraskapet beskylls för att använda samma metoder som Mubarakregimen för att tysta sina kritiker.

Samtidigt säger medieexperter i Egypten att hot mot aktivister och bloggare och oppositionella inte längre tycks hjälpa.

– Det här en nation som inte kommer att hålla käften. Folk är inte rädda längre. De säger vad de vill, hur högt priset än är, säger journalistikprofessorn Rasha Abdullah.

Cecilia Uddén, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista