Borgerlig allians tar kd:s tid

Anledningen till att kristdemokraterna har tappat stöd i väljaropinionen är arbetet i alliansen med de tre andra borgerliga partierna, anser kd:s partiledare Göran Hägglund. Men han säger ändå att arbetet är nödvändigt.

– Det tar mycket tid och kraft och för många av de aktiva i mitt parti så tar det kanske mer tid än vad det borde göra, för det gör att utrymmet för den egna profileringen kanske blir för liten.

Hur menar du?

– Ibland så är det så att vi som politiker, som politiskt aktiva, istället för att klargöra partiets position lägger ner mycket tid på att sitta i möten med andra partier för att komma överens om en gemensam linje. Och det gör att väljarna kanske svävar i osäkerhet om var partiet står och det är ju olyckligt i så fall eftersom jag tror att vår politik vinner i det långa loppet om man väl får reda på det.

Alliansbyggande tar kraft
Även den tidigare partisekreteraren Sven Gunnar Persson som också är kristdemokraterna ordförande i Örebros partidistrikt, tycker att byggandet av den borgerliga alliansen har tagit kraft från byggandet av kristdemokraterna.

– Alliansen är ju alldeles nödvändig för att vi ska få ett maktskifte, men samtidigt tror jag att det har fått lite effekter som inte var avsedda från början, kanske framför allt att man lokalt och regionalt i distrikt- och lokalavdelningar, håller tillbaka den egna profileringen lite till förmån för att man vill vara med och skapa det gemensamma. Även på riksnivå kan det ha inneburit att vi ibland håller tillbaka till förmån för det gemensamma. Och det har vi inte råd med.

”Måste våga ta ut svängarna mer”
Sven Gunnar Persson anser att kristdemokraterna måste våga bli lite mer yvigt och våga ta ut svängarna i en del frågor.

Göran Hägglund kallar det för att bli tydligare.

Här på kristdemokraternas kommundagar i Örebro sa Hägglund att det är fyra frågor partiet ska prioritera: familjepolitiken, näringspolitiken, psykvården och äldreomsorgen. Men även fyra frågor kan bli för mycket säger Hägglund.

– Det kan det vara och det är möjligt att vi närmare valet kommer att slipa av det där så att det kommer att bli ännu färre. Jag tror att kristdemokraterna måste bli ett tydligt parti, ett parti som fokuserar på ett fåtal frågor och som gör den politik som förtjänar större uppmärksamhet känd.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se