Götblad: "Behövs mer hjälp till män som slår"

2:17 min

I en majoritet av kommunerna saknas professionella manscentran där aggressiva män kan söka hjälp. Det behövs, menar Carin Götblad, regeringens samordnare och utredare av våld i nära relationer. "Thomas" är en av de som fått hjälp att ändra sitt beteende:

– Mina nära och kära var livrädda för mig. Jag brusade upp över något och slog knytnäven genom en dörr. Alla gick på tå för mig. Jag hade inte förstått att det var våld i nära relationer att bete sig så, säger ”Thomas”.

Där ”Thomas” bor finns ett manscentrum för våldsamma män, och han har fått den typ av professionell hjälp som enligt Carin Götblad visar bäst resultat: En sorts fristående jourverksamhet där specialister håller i särskilt utformad behandling, ofta gruppterapi.

Men lösningen är ovanlig.

– Alldeles för ofta gömmer och flyttar vi de brottsutsatta, och låter männen vara. Det är mannen som är huvudproblemet, säger Carin Götblad.

Förra året anmäldes 14 400 fall av grov kvinnofridskränkning och misshandel av kvinnor i nära relationer.

Förövarna är lika många som offren.  Men i Sverige finns det bara 25 professionella manskriscentran. Något Carin Götblad ändra på.

– Våld är ett mansproblem, det är männen som slår. Därför måste vi ha fokus på männen mycket mer. Här släpar vi efter något fruktansvärt, säger hon.

Nu vill Carin Götblad att fler ska få samma möjlighet som Thomas. För honom betydde stödet från manscentret ett nytt liv, även om vägen bort från våldet varit svår.

– Jag är jätteglad att jag har gjort den här resan. Det enda negativa är att jag väntade så länge, säger han.

Linda Karlsson
Ekot

Studio Ett i eftermiddag:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista