Barn fick lyssna på samlagsljud

Det kritiserade teaterprojektet där små barns sexualitet skulle utforskas har varit mer omfattande än vad som hittills framgått. Ekot kan i dag berätta att barn fick höra samlagsljud i hörlurar.

Projektet har pågått i tre veckors tid och enligt Ekots uppgifter är det minst fyra skolor i Stockholm som är involverade. Studenterna har försökt hetsa upp barnen och få dem att prata om sex.

Förutom sexåringarna i en Nackaskola som fick lyssna på en porrnovell medan de videofilmades, så har också en grupp nioåringar uppmanats att säga könsord som ”bögjävel”, ”hora” och ”fitta”, ord som studenterna sedan skrev ner och spelade upp inför barnen i en sketch.

Vid ett annat tillfälle fick barnen höra en sång om en snoppmätartävling.

I en annan skola fick nioåringar se på när studenter dansade iförda kroppsstrumpa med lösbröst och löspenis.

En annan grupp nioåringar fick höra samlagsljud från en porrfilm i hörlurar i ett mörkt rum. Barnen fick inte ha vuxna med sig i rummet utan skulle gå in själva. De var tysta och chockade efteråt, säger en källa till Ekot.

”Ganska oskyldigt”
Professor Claes Peter Hellwig, som vid sidan av Suzanne Osten är ansvarig för projektet, ser inget problem med att låta nioåringar lyssna på samlagsljud.

– Jag skulle, om någon skulle frågat mig, ha sagt att det var ganska oskyldigt, liksom.

Vad skulle det syfta till?

– Jag tror att det var för att få igång en typ av samtal vad det var de hörde eller vad de inte hörde, säger Claes Peter Hellwig.

Barn har väl ofta inte så utvecklad sexualitet att de förstår vad det handlar om riktigt och kanske inte kan klä saker och ting i ord precis som vi vuxna kan?

– Nej. Absolut. Precis.

Men vad skulle det då syfta till att de skulle få höra sådana här ljud?

– Jag vet inte faktiskt, jag kan inte svara på det. Jag kanske inte hade tyckt att det var någon toppenidé men å andra sidan hade jag nog inte heller tyckt att det var någonting som jag tycker att de skulle avstå ifrån, säger Claes Peter Hellwig.

Ska bli teaterföreställning
Barnteaterprojekt med 40 studenter från Dramatiska Institutet och Teaterhögskolan ska resultera i en barnteaterföreställning med premiär i maj. Uppgiften är att utforska barns sexualitet, och studenterna uppmanades att tänja på gränserna, men vid tillfällena fanns ingen konkret handledning från DI:s personal.

Projektledaren Claes Peter Hellwig försvarar projektet.

– Nej, vi ville nog inte utsätta barnen för chockerande handlingar. Det tror jag inte är avsikten. Avsikten har nog varit ett genuint intresse för barns verklighet, hur barn funderar, tänker och upplever sin verklighet, säger han.

De kanske inte mår så bra av det här. Vad har du för ansvar för det?

– Om barnen mår bra eller dåligt kan jag inte bedöma. Det finns också en oerhörd skräck och rädsla för hela det här området som gör att det nästan börjar bli helt tabu. Det finns, tycker jag, en ganska naturlig nyfikenhet inom det här området som vi är mer intresserad av hur dem ser på saker än att vi försöker pådyvla dem en vuxensyn.

Men gör man inte det genom att låta dem lyssna på en porrnovell?

– Ja, där är man någonstans på en sådan gräns. Jag håller med om att jag inte är helt klar över om det är bra eller dåligt, visst.

Förundersökning
Åklagare Birgitta Tholander Werne har inlett förundersökning om studenternas uppläsning av en porrnovell inför sexåringar som samtidigt filmades, och brottsmisstanken är sexuellt ofredande.

Videofilmerna är en del av bevisningen och ska granskas av åklagaren. Men på fredagen uppgav Nacka kommun att de fått besked om att videofilmerna med barnen är förstörda. Men enligt Dramatiska Institutets rektor Per Lysander, finns banden på skolan och klassas som arbetsmaterial.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se