Män i Aceh lär sig matlagning

I Aceh-provinsen, som drabbades hårdast av tsunamin, måste många män nu för första gången lära sig att laga mat och utföra andra hushållssysslor.

Matlagning är egentligen strikt reserverat för kvinnor. Det beror på att en oproportionerligt stor andel av dödsoffren var kvinnor.

– Det är ett nödläge, så vi måste göra det, säger Hassan, en 24-årig fiskare i Ulee-Lheu i Aceh.

Hans kompis Bhaktiar säger att han också försöker lära sig laga mat åt sig och sin handikappade pappa. Mamma och syskonen dog i tsunamin.

– Det blir mest ris, ibland lägger jag i kött också, det är det enda jag kan laga, säger Bhaktiar.

Generade
Bhaktiar och Hassan är lite generade över att de nu lagar mat, diskar och städar i sina provisoriska tält. I konservativa Aceh var det före tsunamin nästan otänkbart för en man att utföra sådana sysslor. Nu har de inget val.

I det här distriktet i Aceh överlevde 150 människor. Bara 15 av dem var kvinnor. Mönstret upprepas i de flesta fiskebyar längs kusten.

FN säger att tre av fyra överlevare i lägren är män och pojkar. Kvinnor och flickor dog i sina hem, männen som överlevde var på jobbet eller kanske ute och körde med motorcykeln.

Bara några meter från där jag träffade Bhaktiar och Hassan, har någon just hittat kroppen efter en ung flicka. Hennes svarta hår sticker fram under ett betongblock.

Delar allt
En liten bit därifrån håller några män på att lite ovant koka kött i en jättelik gryta. Männen här säger att de nu delar på allt, både sina sorger och

hushållsarbetet. De har byggt en enkel samlingslokal och börjat till ett tältläger. De vill stanna nära sina raserade hem och inte hamna i något officiellt läger.

Bhaktiar och Hassan säger att de ska försöka lära sig mer om matlagning.

– Men kanske kan jag hitta en fru, säger Bhaktiar, då behöver jag inte laga mat längre.

Nils Horner, Banda Aceh
nils.horner@sr.se