Polisen gav fel uppgifter om dödsskjutning i Husby

Den man som sköts av polis i en lägenhet i Husby fördes aldrig skadad till sjukhus. Mannen avled omedelbart, och polisen tillstår nu de felaktiga uppgifterna.

Under en husrannsakan i en lägenhet i Husby i nordvästra Stockholm i går kväll, gick mannen som bodde i lägenheten enligt polisen emot polispatrullen med en stor kniv. Polisens medlingsförsök misslyckades och situationen ska då ha blivit så hotfull att polisen drog tjänstevapen och sköt mot mannen. Enligt ett meddelande på polisens hemsida, som skrevs klockan 20:39 i går kväll, skadades en 69-årig man så svårt att han fördes till sjukhus i ambulans. På sjukhuset ska han sedan ha avlidit av sina skador, vilket polisen också berättade för Ekot.

Händelsen har nu överlämnats till åklagare, och polisens agerande utreds av riksenheten för polismål som vållande till annans död.

Men mannen fördes aldrig till sjukhus, och fördes inte heller bort från lägenheten i ambulans, har det nu visat sig. Vittnen har hört av sig till lokaltidningen Norra sidan som också har publicerat bilder på hur mannen förs bort vid tvåtiden på natten, i likbil.

Nu ändrar polisen sina uppgifter, och säger att mannen avled omedelbart:

- Jag beklagar att vi gick ut med fel uppgifter. Jag tar på mig det. Det är en kommunikationsmiss, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen till Ekot.

Polisen säger nu att mannen avled i lägenheten, inte i ambulans eller på sjukhus. Han fördes heller inte till sjukhus vid 21-tiden, utan blev liggande kvar i lägenheten till sent på natten.

- När sådant här händer att människor avlider under en polisinsats, så kunde ambulanspersonal konstatera att personen är död. Då låter man kroppen ligga kvar så att tekniker kan utföra sitt arbete.

Enligt Lars Byström stämmer det också att kroppen inte fördes bort i ambulans, utan i likbil.

- Om personen är död så är det inte ambulans som kallas dit. Jag beklagar de här missförstånden.

Betyder det alltså att polisen avlossade ett omedelbart dödande skott?

- Det vet vi inte. Det får utredningen utvisa.  

Vad kommer det sig att ni gick ut med felaktiga uppgifter?

- Vi kan diskutera det hur länge som helst. Jag tar på mig kommunikationsmissen.

8 skjutna till döds av polis på tio år

Maj 2013, Husby, västra Stockholm: 69-årig man skjuts av polis i samband med en husrannsakan. Han avlider i sin bostad.

Januari 2013, Södertälje: En 26-årig man skjuts i huvudet av polisen efter att ha rånat en guldsmedsaffär den 4 januari. Han avlider på sjukhus den 9 januari.

Februari 2011, Eskilstuna: En 26-årig man, som vid samma tillfälle misstänktes för att ha dödat sin mamma, hotade poliserna med kniv och skjuts ihjäl.

Januari 2009, Trelleborg: 57-årig man skjuts ihjäl efter att ha attackerat polisen med kniv.

Juni 2006, Falkenberg: 45-årig man skjuts efter att ha attackerat polis med kniv.

Mars 2005, Lindesberg: En psykiskt labil 22-årig man skjuts till döds.

Januari 2004, Katrineholm: En 40-årig man skjuts efter att ha hotat med yxa.

Juli 2003, Bräkne-Hoby: En värdetransportrånare skjuts till döds.

Källa: TT

Anna Gustafsson, Ingrid Engstedt Edfast

Ekot och P4 Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista