Trängselskatter riskerar att inte bli av

Försöket med trängselskatt för bilister i Stockholm kan bli försenat eller kanske inte kan genomföras alls. Det kan bli konsekvensen av en dom i regeringsrätten.

Både Vägverket och ett av de företag som vill vara med och bygga de avgiftsanläggningar där bilisterna ska betala pengar befarar nu att det kanske inte blir några vägtullar i Stockholm.

Flera olika domstolar har på olika sätt prövat de planerade trängselskatterna i Stockholm.

Den senaste domen, från Regeringsrätten på fredagen, handlade om vilket företag som ska få det attraktiva jobbet att bygga avgiftsstationerna och sköta om allt det praktiska kring skatten. 

Skrivit kontrakt med flera
Tidigare har Vägverket skrivit kontrakt med IBM om det och IBM:s arbete har kommit långt och i augusti är det tänkt att avgiftsstationerna ska vara klara att börja registrera bilarna som passerar.

IBM har självt anlitat andra företag som är med i delar av projektet: Q-free, Bravida, Stokab, Manpower och Posten.

Försöket skulle börja i augusti och sluta i juli 2006 en folkomröstning samtidigt som riksdagsvalet skulle sedan avgöra fortsättningen.

Kan ta för lång tid
Det kan fortfarande bli så här. Men efter regeringsrättens dom är det inte säkert. Domen säger att en annan domstol,  kammarrätten ska pröva om det gick rätt till när Vägverket gav IBM uppdraget. Och gick det inte rätt till får upphandlingen göras om.

Enligt Vägverkets projektledare Birger Höök kan det ta så lång tid att det kanske inte är nån idé att ha något trängselskatteförsök alls.

– I den situationen känner jag en viss tveksamhet till att det är meningsfullt att genomföra ett försök. Men det är inte jag som avgör det ytterst utan det är vår uppdragsgivare som bestämmer det, säger han.

Uppdragsgivare är regeringen. 

”Känns som upprättelse”
Ett av de företagen som överklagade att Vägverket gav jobbet till IBM heter Kappsch Trafficom/Combitech

Anders Dahlbäck där är tveksam till om skatteförsöket går att genomföra om det blir en ny upphandling men han är glad över regeringsrättens dom.

– Det känns som att vi får upprättelse men för projektet har jag svårt att se hur man skulle hinna göra om det, säger han.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se