Hårdare tag mot ofokuserade bilförare

1:42 min

Regeringen vill skärpa reglerna i trafikförordningen för att minska riskerna med till exempel mobiltelefonbruk i trafiken.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) säger att mobilanvändning under körning är en riskfaktor, men hon vill inte helt förbjuda mobilerna i bilen, något som redan gjorts i flera andra länder.

– Vad vi vill göra med vårat förslag det är att förtydliga i trafikförordningen och tala om att föraren inte får ägna sig åt aktiviteter som avleder uppmärksamheten från framförandet av ett fordon.

Regeringens förslag går ut på att en ny bestämmelse ska införas i trafikförordningen, som innebär att förare inte får ägna sig åt aktiviteter som avleder uppmärksamheten från körningen så att det kan uppstå risk för olyckor. Förare som ändå gör det kan dömas till böter. Enligt Catharina Elmsäter-Svärd rör sig inte bara om mobiltelefonanvändande.

– Det är faktiskt annat som sker bakom ratten. Människor tittar på sina radiokanaler där man inte har det integrerat i ratten, man letar saker i sin handväska, man vänder sig om och plockar upp nappen – för många egentligen ganska naturliga saker, men det kan vara tillräckligt för att faktiskt bli en trafikfara.

Enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut så har lagstiftning mot mobiltelefonanvändning inte haft någon effekt i de länder som infört det. Trots det har riksdagen beslutat att regeringen ska ta fram ett förslag om lagstiftning. Men Catharina Elmsäter-Svärd tror att det nya förslaget kan ge resultat snabbare.

– Vi har ju fått ett tillkännagivande från riksdagen som vill att vi ska ta fram ett lagförslag och det kommer vi att hantera på sedvanligt sett. Men det här är någonting som vi aviserat tidigare till riksdagen att vi vill göra, och vi tror också att eftersom problematiken i sig är så pass allvarlig så vill vi göra någonting som faktiskt går lite snabbare att komma åt i vårat fortsatta arbete för att fortsätta också med trafiksäkerheten.

Fråga

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Johanna Johansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista