Premiärministern i Irak sitter löst

I Irak väntar man fortfarande på resultatet från söndagens val. De delresultat som hittills har presenterats tyder på att religiösa shiamuslimer kan få ett mycket stort inflytande i det nya Irak.

Samtidigt kräver sunnimuslimer en tidtabell för de utländska truppernas uttåg för att medverka i den fortsatta politiska processen.

Det är inte alls oväntat att shiamuslimerna gör ett mycket starkt val i Irak. Delresultat som hittills har presenterats visar att den shiadominerade valalliansen Förenade irakiska koalitionen, som har starka religiösa förtecken, har lockat mycket fler väljare än den mer sekulära Iraklistan.

När ungefär en tredjedel av rösterna har räknats har Förenade irakiska koalitionen ett stöd på över 60 procent, medan Iraklistan, med bland annat den nuvarande premiärministern Iyad Allawi, får knappt 20 procent.

Krav på shiit som ledare
Nu ger inte det här en riktigt rättvis bild. Delresultaten kommer bara från 10 av Iraks 18 provinser, de flesta i söder. Men Förenade irakiska koalitionen kräver redan nu att den nye premiärministern ska vara shiamuslim.

Det är visserligen Iyad Allawi men han tillhör alltså inte den segrande religiösa valalliansen. Han kan visserligen bli en kompromisskandidat men som det ser ut nu sitter han inte säkert på sin post.

Oklart hur kurder och sunniter röstade
Fortfarande vet vi inte hur kurderna och huvuddelen av sunnimuslimerna har röstat.

Många sunnimuslimer bojkottade valet, vilket bäddar för fortsatt politisk oro. På lördagen har en ledande sunnimuslimsk organisation meddelat att den överhuvudtaget inte kommer att delta arbetet att ta fram en ny grundlag om man inte får en tidtabell för när de utländska trupperna skall lämna Irak.

Sker det lovar landets sunniledare att uppmana de sunnimuslimska upprorsmännen att lägga ner sina vapen.

Det senaste dygnet har minst 13 irakier och amerikanska soldater mist livet i flera olika attacker.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se