FP: ”Utbildade ska ha större avkastning”

1:51 min

Sverige är det land, bland den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s 34 medlemmar, där inkomstklyftorna ökar snabbast, visar en ny rapport. Folkpartiet tycker att det är bra med ökade inkomstskillnader.

Men oppositionens kritik mot regeringen låter inte vänta på sig. 

– Det här visar att regeringens politik inte har varit särskilt framgångsrik. Vi ser ökade klyftor, men vi ser inte fler jobb, eller ökad tillväxt, säger Magdalena Andersson, Socialdemokratermas ekonomisk-politiska talesperson.

1995 hade Sverige, enligt OECD, de minsta inkomstskillnaderna av alla OECD-länder. Organisationen har tittat på hur stor del av befolkningen som har en inkomst efter skatt och bidrag, som bara är hälften så stor som medianinkomsten, alltså inkomsten som ligger i mitten av alla svenskars inkomster.

1995 var det knappt fyra procent av svenskarna som tjänade mindre än hälften. 2010 var det nio procent. Enligt Hans Heggemann vid Statistiska centralbyrån, finns fler orsaker till de ökade inkomstklyftorna.

– På lång sikt har det varit ökade inkomstskillnader och större kapitalvinster. De senaste åren har jobbskattedraget gjort ganska mycket för de ökade inkomstskillnaderna.

Men Folkpartiets ekonomiska talesperson, Carl B Hamilton, är inte oroad, utan tycker att det är bra med de ökade inkomstskillnaderna.

– Folkpartiet vill att människor som utbildar sig ska ha större avkastning. Vi vill ta bort värnskatten. Det ska löna sig att arbeta, utbilda sig och ha mer kvalificerade arbeten.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Mats Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista