Shinawatras parti vann stort i Thailand

Uppdaterad 18:00
I Thailand har premiärminister Thaksin Shinawatras utropat sig som segrare i parlamentsvalet, med en bredare marginal än någon tidigare haft och oppositionen har erkänt sig besegrad. Enligt vallokalsundersökningar får Thaksin 80 procent av platserna i det thailändska parlamentet. Det definitiva valresultatet kommer under måndagen.

I Thailand står det nu klart att premiärminister Thaksin Shinawatras parti vunnit söndagens parlamentsval med bred marginal.

Den 55-årige Thaksin har vunnit mycket stöd bland väljarna för sitt resoluta agerande efter tsunamin. Då tog Thaksin kommandot över räddningsarbetet och vann beröm både hemma och internationellt.

Före sin politiska karriär byggde Thaksin upp en jättelik förmögenhet, bland annat i mobiltelefonbranschen.

Thailands ekonomiska tillväxt är god och Thaksin har i valrörelsen lovat att bygga bättre vägar, förbättra sjukvården och ge mer hjälp åt de fattiga.

Anklagelser om korrupta medarbetare
Men kritiker säger att Thailand inte har råd med storslagenheten, och varnar för att statsfinanserna riskerar att undergrävas.

Kritiker säger också att Thaksin, som har en doktorsgrad i rättsvetenskap från USA, omges av korrupta politiker och har starkt auktoritära tendenser.

De pekar på hans brutala bekämpning av radikala muslimer i södern. Och när han startade en kampanj mot droger resulterade det i att fler än 2 000 misstänkta knarkhandlare sköts ihjäl - enligt Amnesty avrättades de utan rättegång.

En skribent i thailändska tidningen The Nation skrev om dagens val att ”vi riskerar att välja en diktator i fria och rättvisa val”.

Samtidigt är oppositionen splittrad och har inte lyckats enas om någon taktik för att besegra den populäre Thaksin.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se