Foto: Scanpix.

Sifferlösa avtal kan ge för höga löneökningar

2:08 min

Om ett par år kommer ungefär en fjärdedel av alla anställda med kollektivavtal ha avtal utan centralt bestämda löneökningsnivåer.

Och det kan leda till problem för den nuvarande lönebildningsmodellen där industrin bestämmer löneökningstakten.

– Jag tror att det är en allmän tendens vi ser att intresset för individuell och differentierad ökar, och därmed också intresset för sifferlösa avtal, säger Claes Stråth.

I årets avtalsrörelse har flera stora kollektivavtal tecknats utan en angiven nivå för löneökningarna i procent.

Det gäller bland annat kommunala tjänstemän och läkare. Sedan tidigare har sjuksköterskor och lärare liknande, sifferlösa avtal.

Löneökningstakten ska fack och arbetsgivare komma överens om lokalt.

Enligt en bedömning som statliga Medlingsinstitutet gjort för Ekot kommer cirka 900 000 löntagare ha sifferlösa avtal år 2015.

Det är cirka 25 procent av alla med kollektivavtal och en halv miljon fler än 2012.

Farhågan är om de sifferlösa avtalen leder till högre löneökningar än vad den konkurrensutsatta sektorn tål. Det kan bland annat elda på inflationen.

– Om det skulle vara så att andelen sifferlösa avtal ökar ännu mer så kan det på sikt bli problem med lönenormeringen, säger Claes Stråth.

Det stora facket Vision för kommunala tjänstemän gör ingen hemlighet av deras ambition är att kringgå industrins norm med sitt sifferlösa avtal.

– Vi tror att vi kommer att ha möjlighet att frigöra oss från normen med den här avtalskonstruktionen, och på så sätt kunna minska skillnaden till de mansdominerade sektorena, säger förbundsordförande Annika Strandhäll.

Innebär det att ni hoppas på högre löneökningar än andra under de sifferlösa åren?

– Ja, det är klart att det gör, säger hon.

Anders Jelmin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista