ETA svagare än någonsin

Trots den våg av mindre sprängdåd som ETA utförde i Spanien under december, så är den baskiska terroristorganisationen svagare än någonsin. Det anser statsvetaren Antonio Elorza i Madrid som har skrivit flera böcker om ETA och terrorism.

– Fransk och spansk polis har gjort en mängd gripanden i år och det är jakten på islamistiska terrorister som gör att myndigheterna nu kommer åt ETA, säger statsvetaren Antonio Elorza.

Efter attentaten i USA den 11 september för tre år sedan fick det internationella samarbetet mot terrorism mycket högre prioritet och ett av de länder med terroristproblem som drog fördel av det var Spanien.

I över 30 år hade de spanska myndigheterna jagat de baskiska separatisterna och nu fick ETA betala priset för det förbättrade internationella antiterroristsamarbetet, säger Elorza.

Spanien fick hjälp av USA
Franska myndigheter som tidigare inte ägnat sig åt ETA-jakten på samma intensiva sätt som de spanska, började nu slå till på allvar mot ETA-tillhåll på den franska sidan om gränsen.

Enligt flera personer som Ekot har talat med så har Spanien efter 11 september-attentaten fått hjälp av USA med högteknologi som landet inte haft tillgång till förut, som avancerade övervakningssatelliter och avlyssningssystem.

Polisen har nått pengarna
Över 100 misstänkta ETA-anhängare har gripits i år, nära 700 de tre föregående åren.

Polisen i Frankrike har inte minst kommit åt ETA:s finansiella strukturer och flera vapengömmor och stora delar av den högsta ledningen för ETA anses finnas bakom lås och bom i dag.

Attentaten fortsätter
Ändå är de nya sprängdåden inte förvånande och fler attentat kommer, tror Elorza.

– De kommer att försöka döda igen det är ju själva existensberättigandet för en terrorgrupp, säger Elorza.

ETA har också i sina återkommande kommunikéer meddelat att man tänker fortsätta terrorkampen för att uppnå självständighet för Baskien.

Kommer inte drabba vanligt folk
Men ETA:s dödliga attacker riktas oftast mot militärer, polis och politiker: representanter för överheten och centralstyret.

I dag kommer ETA knappast att utföra attentat som riskerar att döda många människor, med en större mängd sprängmedel på en turistort eller en tågstation till exempel, tror Elorza.

Det skulle påminna spanjorerna om attentaten mot pendeltågen i Madrid i mars, som misstänks ha utförts av islamistiska terrorister och som ETA har tagit avstånd från och inte vill bli förknippat med.

Men 11-mars attentaten som dödade 191 människor har alltså inte fått ETA att ge upp sin väpnade kamp, vilket många spanjorer hoppades på i chocken efter Spaniens värsta terrordåd hittills.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se