Boende vid Kemira kan gå ut

Uppdaterad 17:00
Avspärrningarna för de boende vid kemianläggningen i Helsingborg har nu hävts. (SR Malmö och Ekot)

En anställd vid ett inhyrt saneringsföretag skadades.

Han råkade trampa i en grop med svavelsyra och togs om hand av ambulanspersonal på plats men uppges inte fått allvarliga skador.

Oklart om den andra cisternen 
Det finns fortfarande osäkerhet kring den andra cisternen som står intill den som kollapsade. 4 000 boende innanför avspärrningarna uppmanas fortfarande att hålla sig inomhus.

Den andra cisternen innehåller närmare 20 000 ton frätande svavelsyra och räddningspersonalen undersöker nu marken kring cisternen och letar efter frätskador efter den läckande svavelsyran.

Det var en stor vattenledning som brast under en av Kemiras stora cisterner med svavelsyra i fredags. Vattnet grävde ett stort hål i marken och cisternen kollapsade.

Risk för kollaps
Det räddningspersonalen fruktar är att marken även under den andra cisternen ska ha underminerats och att den därmed också skulle riskera att kollapsa.

Men hittills finns inget som tyder på att marken skulle ge vika, mätinstrumenten visar att cisternen inte rört sig en millimeter sedan i lördags.

Syran kan flyttas till fartyg
Om marken under den oskadade cisternen skulle visa sig vara underminerad och att det innebär en risk för kollaps kommer den frätande svavelsyran att pumpas över till ett tankfartyg.

Arbete pågår med att förbereda hamnen och rörledningar till cisternen.

Vid en presskonferens vid lunchtid på söndagen sa miljöchefen i Helsingborg att utsläppet av omkring 10 000 ton svavelsyra i havet bara väntas få lokala och kortvariga miljöeffekter.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

David Richter
david.richter@sr.se