Äntligen - nu kommer sommarvärmen

Ett efterlängtat högtryck drar in över landet. Till helgen får vi för första gången i år riktigt varma temperaturer, på sina håll upp till 25 grader.

I meterologisk bemärkelse har sommaren redan anlänt - medeltemperaturerna över dygnet ligger i stora delar av Götaland och Svealand sedan i förra veckan i snitt 10 grader eller mer under fem dygn i sträck.

Men till helgen kommer också värmen, och med den vädret som nog de flesta förknippar med riktig sommar.  

- Nu har vi också ett högtryck med sydostliga vindrar. I dag har vi upp till  23 grader i söder. Den varma luften kommer att sprida sig de kommande dagarna och pingsthelgen, säger Marcus Sjöstedt, meterolog på SMHI.

Varmluften i kombination med ett högtryck över Finska viken har gett försommarvärme och sol redan idag, med 24 grader i Lund, som är säsongens toppnotering.

Men under morgondagen och framåt stiger temperaturen ytterligare. På lördag kan det bli upp till 25 grader i delar av landet.

- Varmast blir det längst västkusten. Västra delarna av Götaland, de västra delarna av Skåne.

Någon värmebölja är det dock inte tal om.

- Nej, trots att vi är upp och snuddar vid temperaturer runt 25 grader. För värmebölja ska det vara 26 grader under fem dygn i sträck. Det är sällsynt.

Soligast blir det troligtvis i norra delen av Norrland. Men det drar också in moln österifrån, och över framför allt i södra Sverige finns det risk för åska och regnskurar.  

I norra Sverige är det fortfarande torrt i markerna.

- Det är lite lurigt just nu. Vi har en gräsbrandsvarning nu för nordöstra Svealand och snöfria delar av Norrland.

Medan sommaren kommer med stormsteg, så är det i delar av landet fortfarande snö.

Anna Gustafsson, Ingrid Engstedt Edfast

Ekot och P4 Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista