Hollande trycker på för en politisk union

1:20 min

Frankrikes president François Hollande tryckte i dag på för en politisk union mellan EU:s medlemsländer, när han höll sin presskonferens för våren.

Det brådskar för annars kommer EU att falla samman, menar den franske presidenten.

– Tyskland har länge sagt sig vara berett till en politisk union. Frankrike ställer sig bakom detta, sa president François Hollande.

Den franske presidenten satte också en tidsgräns. Om två år bör det åtminstone finnas en stomme till en politisk union.

Europa riskerar annars att falla samman eller till och med bli utraderat från världskartan, sa han och lovade att inom kort komma med ett initiativ, som ska sätta fart på EU:s arbete för en tätare integration.

Italiens nye premiärminister Enrico Letta är en varm anhängare till ett federalt Europa och sa också i sitt installationstal att en monetär union inte överlever utan en politisk union och en bankunion.

Frankrikes president François Hollande har usla opinionssiffror. Presskonferensen i dag är ett försök till nystart efter ett första år vid makten. Han sa också att det snart kommer en tioårig investeringsplan för Frankrike inom IT, energi, vården och transportnätet.

Alice Petrén, Sydeuropakorrespondent

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista