Protester mot kupp i Togo

Det kommer skarpa internationella protester mot det som sker i det lilla västafrikanska landet Togo. På lördagen dog presidenten i en hjärtattack och armén installerade blixtsnabbt hans son på presidentposten. Att armén ingrep i strid med grundlagen, kan bara ses som en militärkupp, anser till exempel EU. Nu återstår att se vad Afrikanska Unionen gör.

En militärkupp i ett litet, fattigt, korrupt och diktatoriskt land i Afrika, skulle bara mötts med en axelryckning för några år sedan.

Men sedan Afrika genom bildandet av AU, Afrikanska Unionen, klart och tydligt skrivit in i stadgarna att sådant tolereras inte längre, så blir det en storpolitisk fråga och en test för den nya unionen.

Togos president, som suttit vid makten i 38 år, bara Fidel Castro har styrt Kuba längre, dog plötsligt i en hjärtattack på lördagen. Armén stängde genast gränserna och installerade sonen som ny president.

Talmannen ska ta över enligt grundlagen
Enligt konstitutionen skulle talmannen ta över styret och utropa nyval inom två månader men talmannen var på resa och släpps nu inte in i landet.

Togo är ett litet, fattigt och hårt styrt land och EU och Frankrike som är de största biståndsgivarna, återupptog så sent som i november relationer och bistånd till Togo.

Det som i praktiken ses som en militärkupp kom precis när de stora ekonomiska makterna inom G7 beslutat om skuldavskrivningar för just Afrika, i gengäld för demokratiska reformer.

Snabbt fördömande från Nigeria
Nigerias president, Olusegun Obasanjo, som nu är ordförande för AU, var snabb att fördöma händelserna i Togo.

Nu står han inför valet att åberopa stadgarna inom Afrikanska Unionen och kalla på ett militärt ingripande, eller hoppas på diplomatisk press från de andra medlemsländerna.

För vad AU gör nu, kommer att vara avgörande för organisationens fortsatta trovärdighet.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se