EU-parlamentet tar strid om miljö- och arbetarskydd

EU-kommissionens långtidsplan är alldeles för företagsvänlig på bekostnad av miljö- och arbetarskydd, menar EU-parlamentet. Det är dags för en ny strid mellan EU:s institutioner.

Kritiken mot EU-kommissionens ordförande José Manuel Barrosos fortsätter.

Hans nya långtidsplan som ska göra EU mer konkurrenskraftigt kritiseras för att vara alltför företagsvänlig på bekostnad av arbetarskydd och miljöns säkerhet och EU-parlamentet rustar sig åter till strid.

Det började bra när Barroso tillträdde som kommissionsordförande förra året men snart började problemen.

Ukraina och Buttglione splittrat tidigare
I november förlorade Barroso striden i Europaparlamentet om den italienske kommissionären Rocco Buttiglione och drog nyligen på sig nytt missnöje när han sa att det är för tidigt att ens diskutera om Ukraina kan bli medlem av EU.

Barrosos kritiker är hårda i sina omdömen och kallar EU-kommissionens ordförande för inkompetent och klumpig.

Uppror mot företagarvänlighet
När han presenterade sin nya ekonomiska långtidsplan i veckan så blev det uppror i Europaparlamentet mot programmets företagsvänliga inriktning.

Barroso förklarade att sociala frågor och miljöfrågor måste sättas på undantag tills vidare och den svenska centerpartisten Lena Ek är orolig.

– Om vi då går ifrån en ansvarsfull politik vad gäller arbetsmarknad ger det otrygghet för de anställda och antagligen fler miljöskandaler på sikt. Arbetarskydd och miljöfrågor hänger ihop, säger hon.

Enda svensk i kommittén
Lena Ek är den enda svenska representanten i den kommitté som förbereder Europaparlamentets svar på kommissionordförande Barrosos ekonomiska långtidsplan.

Europaparlamentarikerna kräver att EU tar ansvar för den sociala säkerheten och miljön men befarar att kommissionens ordförande Barroso försöker gå vidare enligt sin egen politiska övertygelse.

– Det Barroso gjort i Portugal när han hade makten där är på industrins villkor. Nu bär han med sig sin inställning med i kommsissionens arbete, säger Lena Ek.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se