Argentina betalar tillbaka men bara lite

Nu äntligen har Argentina erbjudit sig att betala tillbaka sin jättelika skuld men bara 30 procent. Långivarna rasar. Men den argentinska regeringen svarar ”take it or leave it”. Något mer erbjudande kommer inte att göras.

För tre år sedan inställde Argentina betalningarna på sin statsskuld, 81 miljarder dollar, ett världsrekord.

Det var tusentals småsparare inte bara i Argentina, utan i hela världen som såg sitt sparkapital gå upp i rök när Argentina inställde sina betalningar för tre år sedan.

Uppmuntrade av banker, sparfonder och inte minst av Internationella Valutafonden, som då höll fram Argentina som det lysande exemplet på sund ekonomi hade de investerat sina pengar i argentinska statsobligationer. Många förlorade allt. 

Inga toppenvillkor
När Argentina nu, äntligen, går med på att betala, så orsakar det knappast några glädjeskutt. 30 procent av ursprungsvärdet ska man betala tillbaka, det är hälften så mycket som varit brukligt i den här typen av skuldregleringar. 

Pengarna kommer dessutom i form av nya statsobligationer som kan lösas in först om 30 år och som löper med låg ränta.

Argentinas ekonomi går bra
Långivarna pekar på att Argentinas ekonomi nu går bra, en tillväxt på tio procent borde göra det möjligt att betala mer.

Men den argentinska regeringen säger att landet inte klarar av mer än 30 procent, take it or leave it.

Det är i och för sig ett omfattande och komplicerat paket Argentina sytt ihop för att reglera sin skuld, det rör sig om 16 olika typer av obligationer i fyra olika valutor och hela processen att byta gamla obligationer mot dessa nya sätter punkt i slutet av månaden. 

Mycket tyder på framgång
Men just den typ av obligationer som riktar sig till småsparare sådana som investerat upp till 50 000 dollar. Det erbjudandet går ut den här veckan.

Trots tandagnissel tyder mycket på att Argentina kommer att lyckas. Hittills har 80 procent av de argentinska småspararna accepterat erbjudandet.

I den övriga världen går det trögare. Men lyckas man övertyga 60 procent, så anser Argentina att man lyckats. 

Lång väg kvar
Även om allt skulle gå enligt den argentinska regeringens ritningar, så är skuldfrågan långt ifrån löst. Även då skulle den argentinska statsskulden motsvara över 80 procent av bruttonationalprodukten.

För att Argentina ska återerövra den internationella finansmarknadens förtroende för det återstår mycket än.

Lars Palmgren, Buenos Aires
lars.palmgren@sr.se