Många betalar inte av på bolån

Ungefär hälften av de svenska hushållen amorterar inte alls på sina bolån. Det visar siffror som Ekot tagit fram. Och det är något som oroar en av Sveriges främsta bostadsforskare.

Olof Berglund i Edsviken norr om Stockholm är en av alla de husägare som valt att inte betala av på sina bolån. Med lån på flera miljoner kronor så tycker han och hans familj inte att det är någon mening med att amortera.

– Att bo i Stockholm med de huspriser vi har, så blir det ganska ointressant om man kan betala av några tusenlappar i månaden. Det tar så otroligt många år innan det ger utslag på den totala lånesumman som du har. Så det som är mest intressant är ändå att du har en värdeökning i huset som är värt mycket mer än det lilla du kan amortera på det totala lånet, säger han.

Har inte velat avslöja
Bankerna har aldrig tidigare redovisat hur många av deras bolånekunder som har amorteringsfria lån och fakta om detta har tidigare varit okänt.

Men Ekot har fått in uppgifter från fyra av de fem största bolåneinstituten. Hos Nordea och SCB bolån är mer än en tredjedel av bottenlånen amorteringsfria. Hos statliga SBAB handlar det om 53 procent.

Den största långivaren Föreningssparbanken uppger att 57 procent av bottenlånen är amorteringsfria. När det gäller nytagna lån är andelen som inte amorterar ännu större.

”Anmärkningsvärt”
Bengt Turner, professor i nationalekonomi vid Institutet för bostadsforskning i Gävle, tycker att siffrorna är anmärkningsvärda.

– Jag tycker att den är ganska högt. Framför allt nu när vi inte har någon inflation att tala om så att värdet på skulderna sjunker inte och det finns en viss tvekan om fastighetspriserna kommer att upprätthållas framöver.

– Risken är framför allt i dessa tider när vi inte har någon inflation och har en ganska långsam prisutveckling, så kommer det kanske om fem eller tio år när man ska byta pannan eller göra om taket, inte att finnas något belåningsbart utrymme i huset. Det kommer inte att finnas något eget kapital att belåna för att kunna göra den här investeringen.

Bengt Turner tycker inte att bankerna borde vara så generösa som de är med att erbjuda amorteringsfria lån.

– Bankerna är säkert rationella, för det är säkert mer lönsamt för dem att ha pengarna utestående som lån där det tickar in ränteinkomster, än att få tillbaka pengarna och behöva låna ut dem igen. Så jag tror att bankerna är mycket rationella, men det tyder också på att utlåningen är väldigt lönsam, lite oroväckande lönsam.

Annan inställning
I Edsviken där Olof Berglund och hans familj bor, kostar villorna 4–5 miljoner kronor och de flesta unga familjer som flyttar dit har höga lån. Olof Berglund tror att inställningen till lån i hans generation har förändrats.

– Bara när man pratar med sina egna föräldrar så märker man ju hur de pratar kring pengar, de själva har alltid levt under rättesnöret att man ska betala av sina lån och man ska vara skuldfri i princip. Men folk i vår generation, tror jag, har lärt sig att acceptera att man har skulder och man betalar av så gott man kan, men man behöver inte betala av alltihopa innan man kryper ner i lådan, säger Olof Berglund.

Erik Boman
erik.boman@sr.se