Vinster i välfärden och Miljöpartiets framtida jobbpolitik är några heta frågor språkröret Gustav Fridolin får hantera på fredagens partikongress. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Vinster i välfärden stridsfråga på Miljöpartiets kongress

2:15 min

När Miljöpartiet samlas till kongress den 24 maj ska ett nytt partiprogram antas och en av frågorna som väntas väcka debatt är om vinster i välfärden. Flera miljöpartister vill att partiet sätter stopp för alla vinstuttag.

Om fem dagar börjar Miljöpartiets kongress. En av de stora uppgiften för kongressledamöterna blir att klubba igenom ett nytt partiprogram. En av stridsfrågorna väntas bli hur partiet ska förhålla sig till vinster i välfärden.

Yvonne Ruwaida sitter med i både partiprogramsgruppen och partistyrelsen. Hon försvarar partiledningens linje att inte helt vilja sätta stopp för att ta ut vinster ur företag inom välfärdssektorn.

– Det finns de som tycker att man ska ha ett förbud mot all vinst. Det skulle kunna få konsekvenser utifrån hur företag fungerar i dag. Vi är väldigt måna om att syftet med verksamheten inte ska vara vinst och att eventuell vinst som huvudregel ska återinvesteras, säger Yvonne Ruwaida.

Men det är just det där ordet huvudregel som fått flera miljöpartister att reagera. En av dem är Karin Svensson Smith som med hela sin lokala förening i Lund i ryggen tycker att partiet borde vara för ett stopp för alla vinstuttag.

– Det är inte tillräckligt skarpt formulerat. Det ska inte vara tillåtet att ta ut vinst. De som bara är ute efter att tjäna pengar på eleverna ska inte känna sig välkomna. Skolan är till för eleverna och lärarna ska ha en dräglig arbetsmiljö, säger hon.

Motförslagen är alltså många till partistyrelsens formuleringar om vinster. Ändå har alla som har velat påverka partiprogrammets utformning under arbetets gång kunnat göra på det en särskild partiprogramsblogg. Den version kongressen ska ta ställning till är den fjärde i ordningen.

Det blir partiets första heltäckande program enligt Yvonne Ruwaida. För tanken är att det här partiprogrammet ska bli något helt nytt. Det kanske mest konkreta tecknet på det är kapitelindelningen. Partiets kärnfråga miljö har nämligen fått maka på sig, och står inte längre först i partiprogrammet, vilket också sannolikt kommer leda till debatt.

– Vi vill helt enkelt att människor som är intresserade av oss även får se att i är ett bredare parti och då tyckte vi att vi skulle börja med kapitlet om människan. Vi gör ju trots allt det här för människans skull, säger Yvonne Ruwaida.

Att Miljöpartiets vill visa politisk bredd visar sig också i kongressens andra uppdrag: att klubba vilken jobbpolitik partiet ska driva framöver. Där återfinns kända frågor som friår och sänkt arbetstid, även om partiet nu helt lämnat kravet på 35-timmarsvecka. Det har fått många att reagera, bland andra riksdagsledamoten Valter Mutt.

 – Jag tycker att det är en av våra avgörande profilfrågor, säger han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista