I Kina skärper myndighterna matkontrollen efter flera matskandaler. Nu senast greps 900 personer för fusk med kött. Foto: Scanpix.

Kinesisk myndighetskampanj mot matfusk

2:13 min

I Kina pågår just nu en myndighetskampanj för att stävja det omfattande matfusket i landet. För några veckor sedan meddelades att över 900 personer gripits i samband med flera köttskandaler. Bland annat ska råttkött ha sålts som lammkött.

Men korruptionen inom matindustrin är betydligt mer utbredd än så, och oron för dåliga matvaror har länge varit stor bland de flesta kineser.

– Jag har själv arbetat som kock, och jag vet hur det är i köken på restaurangerna. Jag äter sällan ute på restaurang på grund av det. Bland annat så tvättar inte kockar sina händer efter toalettbesök och mat som tappats på golvet bara tillagas utan att sköljas av, säger 58-årige Liu.

– Jag har även arbetat som manager för ett företag som sysslade med att återanvända matolja. Ett antal förare åker runt till restauranger och samlar in använd matolja från avloppen. Sedan filtreras oljan från de synliga föroreningarna innan den säljs tillbaka till restaurangerna, säger Liu.

Vittnesmål som Lius är vanliga i Kina. Mikrobloggarna på internet är fyllda av liknande exempel. Men många matskandaler i Kina har varit betydligt värre än återanvänd matolja.

Råttkött har sålts som lammkött, djur har pumpats fulla med steroider och växter har besprutats med kraftigt cancerframkallande kemikalier.

Men det värsta exemplet inträffade 2008 när det upptäcktes att den giftiga kemikalien melamin blandats i mjölkersättningspulver för spädbarn. Sex barn dog, och skandalen rubbade befolkningens tilltro till regeringens förmåga att överse livsmedelsindustrin.

Tilltron till matindustrin i Kina är nu så låg att de flesta kineser föredrar att maten de äter är producerad utomlands.

Det var något Ikea nyligen fick erfara. När hästköttskandalen blossade upp i Europa gick Ikea i Kina ut och stolt deklarerade att det minsann inte finns någon risk för att det är hästkött i köttbullarna som säljs här, eftersom det köttet uteslutande kommer från Kina.

 Det fick inte riktigt den effekt Ikea hade hoppats på. De flesta av Ikeas kunder trodde nämligen att de åt svenskt kött när de besökte Ikea. Ilskan var stor och på internet skrev många att de mycket hellre skulle äta europeiskt hästkött än kinesiskt nötkött.

David Carlqvist

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista