Systemet gör vårdcentralerna bättre på att beskriva sina patienter

1:59 min

Systemet med att vårdcentraler för ersättning baserat på hur många diagnoser de ställer har fått vårdcentralerna att bli bättre på att beskriva sina patienter.

Det tycker Marita Sandqvist som är verksamhetschef på en vårdcentral i Jönköping

– Att sätta diagnoser är inte fel. Det är ju en positiv sak att du som patient får veta, inte bara en flurry anledning och så vet du inte varför du fick din tablett till exempel, säger hon.

Enligt uppgifter från Sveriges Kommuner och Landsting är det elva landsting och regioner i landet där vårdcentraler får pengar delvis utifrån dom diagnoser som sätts på patienterna. Tanken är att fördela pengarna så att de vårdcentraler med mer vårdkrävande patienter får mer pengar.

Ekot har kontaktat alla dessa landsting. I alla har diagnossättandet ökat – i flera har det fördubblats.

En del vårdcentraler har ökat betydligt mer än andra.  

I till exempel Lidköping började vårdcentralen Guldvingen förlora miljoner, trots att vårdtyngden var den samma. Anledningen var att andra vårdcentraler blev bättre på att sätta diagnoser i systemet och på så sätt tog en större del av den ekonomiska kakan.

Det tror verksamhetschefen Erik Andersson.

– Om det är ett incitament att sätta diagnoser, det finns ett ekonomiskt incitament. Gör man inte det så blir man ekonomiskt straffad. Vi gjorde ingen ändring i vårt sätt att sätta diagnoser, säger han.

När Guldvingen sedan gick igenom sina diagnoser för att få in dem i systemet slank gamla diagnoser som inte längre var rätt med – något  som ledde till en lex Maria-anmäla. Nu jobbar vårdcentralen med att rätta till de felaktiga diagnoserna.

Men trots bristerna med systemet så tycker många företrädare i landstingen att det är bra att antalet diagnoser ökar.

Magnus Kåregård i är medicinskt ansvarig i Region Skåne.

– Befolkningens sjuklighet var dåligt beskriven. När man beskriver den bättre blir det en ökning av diagnoserna, säger han.

Alexandra Svedberg, Peter Jernberg

Ekot, i samarbete med P4 Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista